Ernest Pawel: Kafka. Fornuftens mareridt
Franz Kafka er en af det tyvende århundredes mest sagnomspundne forfattere. Det er til trods for at hans liv faktisk er utrolig velbeskrevet, ikke mindst takket være en stor mængde breve, dagbøger og vennen Max Brods beskyttelse af Kafkas litterære arv og livsfortælling.
I Kafka. Fornuftens mareridt får vi en sober og grundig gennemgang af ikke bare Kafkas eget liv, men også hans families historie og ikke mindst den tid han levede i. Kafka var en tysktalende jøde i Prag i de sidste årtier af Habsburgernes dominans over det nuværende Tjekkiet og de første få år af mellemkrigstiden. Det har altså sammen betydning for hans liv og værker, og det hele udpensles ganske grundigt af Ernest Pawel.
Det er altså et værk, der giver stor viden om Kafka og hans tid, så hvis man vil vide mere om en af de mest kendte tjekker overhovedet og Prag i årene fra slutningen af 1800-tallet til de første årtier af 1900-tallet, ja så er Pawel et godt sted at gå hen. Det er måske undervejs også lige grundigt nok, og på sine stræk en smule kedeligt.
Værre er dog at bogen er en uredigeret genudgivelse fra 1984. Det gør den en smule bedaget, og der er nok passager og en vis dømmesyge fra forfatterens hånd (Pawels, ikke Kafkas) som virker en smule altmodish – og så det faktum, at forfatteren i sin kommentering og perspektivering skriver som om muren stadig stod, Tjekkoslovakiet stadig eksisterede og kommunisterne stadig havde forbudt Kafkas værker.
Denne læser er gammel nok til at kunne huske verden fra før 1989 og dermed sætte Pawels kommentarer om hans egen nutid ind i sin rette historiske sammenhæng. Det tror jeg dog ikke at yngre læsere vil kunne, og på den måde er dette ukommenterede genoptryk nok ikke et oplagt sted for nye generationer at lære Kafka at kende. Især ikke fordi det ikke fremgår tydeligt af hverken bagside eller pressemeddelelse at bogen er fra 1984 og dermed næsten lige så langt væk i tid fra os som Kafkas død er fra forfatterens nutid.
Ernest Pawel: Kafka. Fornuftens mareridt. 559 sider, Klim. Oversat af Kirsten Jørgensen, udkom 7. marts 2025