David Downing: Lehrter Bahnhof
I David Downings spionserie bevæger vi mellem forskellige år under sidste verdenskrig. Omdrejningspunktet er jernbanestationerne i Berlin, og med “Lehrter Bahnhof” er vi fremme ved november 1945. Den glohede verdenskrig er afløst af en langt koldere, hvor krigens sejrherrer lurer på hinanden, og nye konflikter ulmer.
Hovedpersonerne – ægteparret journalisten John og filmskuespilleren Effi – lykkedes med at redde sig ud af Tyskland og kom til London i forrige bind. Men der er en gæld at betale til russerne, som hjalp dem. Det huer ikke John, der som desillusioneret kommunist ønsker sig langt væk fra sin tidligere overbevisning og fra russerne i det hele taget.
Men sådan skal det ikke gå. I efterkrigstidens grå London opsøges han af en gammel kommunistisk ven, der formidler en besked om at vende tilbage til Berlin, spionere mod sine tidligere kolleger i det tyske kommunistparti og rapportere alle afvigelser fra den stalinistiske linje. Og hvad der er værre, så får han ordre til at tilbyde amerikanerne sine tjenester – kort sagt, at blive dobbeltagent på Stalins lønningsliste.
Vennen har også mistet troen på det kommunistiske tusindårsrige, og sammen konspirerer de om listige måder at genvinde friheden. Det er dog lettere sagt end gjort – og det er med livet som indsats.
Downing demonstrerer et indgående kendskab til Berlin og situationen under 2. verdenskrig, og han giver et fascinerende indblik i datidens spionage og rænkespil. Vi kommer også tæt på jødernes situation efter holocaust, hvor nogle vil hævne og andre kæmpe indædt for et nyt Israel. Fortællingen løfter sig dog desværre aldrig for alvor, og det bliver en lidt tung og lang omgang.
David Downing: Lehrter Bahnhof. Solidaritets forlag, 418 sider. Oversat af Niels Frölich. Juni 2024