// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Oliver Lovrenski: Da vi var yngre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Oliver Lovrenski: Da vi var yngre

Skrevet af den 3. september 2024 – 05:27Ingen kommentarer

For lidt hugs og for meget drugs.

Da vi var yngre er en prisvindende norsk coming of age roman af Oliver Lovrenski. Han var blot 19 år gammel, da han debuterede med romanen, der er delvist baseret på egne erfaringer.

Ivor er bogens jeg-fortæller. I et gadesprog godt krydret med slang og ord fra arabisk, kroatisk og somali introduceres vi til vennerne Marco, Jonas og Arjan. Til trods for ordlisten bagerst i bogen måtte jeg google mig gennem mange fremmede ord. De mange afbrud gjorde romanen svær at få ind under huden. Men jeg hang på, og det er jeg glad for. For bogen er særlig læseoplevelse, man skal blot lade sig flyde med, overgive sig til tonen og rytmen. Måske knækker yngre læsere hurtigere koden end jeg gjorde?

Da vi var yngre er en roman om venskaber, stoffer, våben og hurtige penge. Det er også en roman om betingelsesløs kærlighed til en bedstemor og om sammenhold mellem unge drenge på kanten til voksenlivet. Det er en roman om at leve på institution, om at have en sagsbehandler på kommunen og om fraværende forældre. Og så er det så godt som umuligt at blive clean, når vennerne ikke er det.

De unge drenges liv spændes ud mellem tilværelsen som hård rod i et bandemiljø på flugt fra politiet og i krig med andre bander og ønsket om at blive elsket af hende, man er forelsket i.

Og så er det en roman om at længes efter det, der aldrig var fx som teksten her med titlen “far”: “når vi fik opgaver i folkeskolen, skriv om din familie, skriv om din barndom, jeg plejede at finde på historie og lyve, hellere det end den korteste præsentation i klassen lissom, død, sidder inde, ved ikke, ved ikke”.

De alvorlige emner suppleres med sjove scener, humor og varme vennerne imellem.

Både i hjemlandet Norge og her i Danmark har bogen fået flotte anmeldelser. Jeg håber den også får mange læsere, måske endda de unge af slagsen.

Romanen er i familie med 3 andre gode norske udgivelser: Opråb fra blokken , Hør lige her og Alle udlændinge har lukkede gardiner.

Oliver Lovrenski (f. 2003) er vokset op i Norge og har en kroatisk baggrund. Romanen er solgt til 15 lande og forfatteren har været nomineret til og vundet flere priser.

Oliver Lovrenski, Da vi var yngre, Lindhardt og Ringhof, August 2024, 241 sider, Oversat af Eskil Hein

Der er lukket for kommentarer.