// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Novellix: Fire kvindelige pionerer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Novellix: Fire kvindelige pionerer

Skrevet af den 30. juli 2024 – 05:03Ingen kommentarer

Stor litteratur i et lille format” således præsenteres de fine æsker med noveller fra Novellix, og i denne æske med Fire kvindelige pionerer lever de ord op til det, de siger.

Det er fire stærke stemmer, som her kommer til orde, og selvom nogle af novellerne er mere end 100 år gamle, synes deres emner desværre ikke at være gået af mode. De fire kvinder, som vi møder i denne æske, er Karin Michaëlis (1872-1950) med Arme søster, Victoria Benedictsson (1850-1888) med Ud fra mørket, Erna Juel-Hansen (1845-1922) med Enlig og Amalilie Skram (1846-1905) med Madam Høiers Lejefolk

Alle noveller er skrevet med en skarp pen, og i alle novellerne fornemmer man aktivismen og opgøret med synet på kvinden som denne underdanige person, hende som ikke er noget i sig selv. Der skrives om retten til frihed, retten til at være kvinde og retten til at tage sagen i egen hånd, der skrives om åndsfrihed og retten til at leve, som man nu vil som menneske.

I deres udtryk er novellerne meget forskellige. En hel lille gyser udspiller sig i Arme søster, hvor en grov og modbydelig fyrpasser møder sin overmand/kvinde, hvor druk og syre kommer til at spille en central rolle. I Enlig møder vi den stærke kvinde, som tager livet i sine egne hænder og ikke vil lade sig diktere af tidens syn på kvinder, familie og køn, om hvordan hun bliver mor og kræver af sin arbejdsgiver, at hun kan få barsel.

I Madam Høiers Lejefolk oplever vi hvor usselt og trist livet kan være, når man lever nederst i hierarkiet, hvor det handler om at være hurtig og snarrådig for at overleve i en verden, hvor alle tramper på alle. Og endelig har vi i Ud af mørket en ubehagelig fortælling om en kvinde, som skammer sig over at være kvinde, fordi opdragelsen har lært hende, at hun qua sit køn ikke har værdi.

Fire kvindelige pionerer, Karin Michaëlis, Victoria Benedictsson, Erna Juel-Hansen og Amalie Skram, Novellix, 2024.

Der er lukket for kommentarer.