// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gulraiz Sharif: Hør lige her!
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Gulraiz Sharif: Hør lige her!

Skrevet af den 4. november 2021 – 06:39Ingen kommentarer

Fremragende norsk debutroman om køn og identitet i et multikulturelt miljø.

“Så er det ligesom sommerferie. Fedt for norske nordmænd, men 100 procent ufedt for os indvandrere uden penge! Hvad skal vi lave? De har deres sommerhuse ved havet, på fjeldet, ved søerne, på fastlandet, ved kysten.”

Sommerferien er netop begyndt og 15 årige Mahmoud Mahroof har udsigt til at tulle rundt i ghettoen i en forstad til Oslo og småkede sig. Han er en god dreng, handler for sin mor, tager sig lidt af sin 10 årige bror og hænger ud med sin ven, der stiller de særeste spørgsmål. Hans mor er flittig, sørger for alt i hjemmet. Og så er hun skrap. Faren er taxachauffør, laver intet i hjemmet, til gengæld har han ofte lange vagter.

En dag melder Mahmouds onkel sin ankomst. Han bor i Pakistan, men skal tilbringe to måneder i Oslo. Med onkels øjne ser Mahmoud på Oslo, på nordmænd og på de store kulturelle forskelle der hersker. Mahmoud viser sin onkel en svømmehal, hvor de andre mænd under bruseren ikke er omskåret, et bibliotek man kan komme ind på udenfor åbningstiden og for at det ikke skal være løgn viser han ham en nudiststrand. Onklen får i den grad en på opleveren. Mahmoud er bogens fortæller og det gør han godt, han har den sjoveste og mest levende fortællestemme.

“Seriøst, Mahmoud Mahroof! Nogle gange overvejer jeg totalt at skifte navn og kalde mig Jørn eller Bjørn og sige, at jeg er adopteret fra Indien, Bangladesh eller Iran. For at overleve bliver man nødt til at snyde nordmændene lidt, fortælle dem historier, der går helt ind i sjælen på dem, er du med? Du må appellere så meget til deres medmenneskelighed, at de får lyst til at invitere dig med hjem på varm kakao og to madder med gul ost eller hvid ost og peberfrugt eller agurk”.

Han er bevidst om, at han som søn af en indvandrer ikke er norsk nordmand, selvom han er født i Norge. Han ved, at det har betydning, at han ikke har et norsk navn. Og han ved, at det ikke er så cool at bo i en ghetto. Men han er kvik og har drømme for fremtiden og lader sig ikke så let slå ud.

I løbet af sommeren går det op for Mahmoud, at hans søde lillebror måske ikke trives og så får den morsomme bog en mere alvorlig tone over sig. Da Mahmoud finder ud af, hvad der er årsagen til lillebrors anderledes opførsel, bliver han kortvarigt helt rundt på gulvet. Heldigvis fatter han mod og får støttet sin bror. Hvad det handler om, vil jeg ikke afsløre her. Du vil fornemme det, når du springer om bord i bogen og gør endelig det!

Med sprogligt overskud, masser af humor og en del sjove (og alvorlige) eksempler på hvor kultur, traditioner og religion crasher, fremskriver forfatteren en sommerferie, der bliver alt andet, end hvad Mahmoud havde forventet.

Det har været en fornøjelse at læse denne humoristiske og hjertevarme roman om køn, identitet, slægtsskab og kultur. Anbefales både til store børn (+ 14 år ifølge forlaget) og voksne læsere. Jeg vil gerne anbefale en anden norsk roman, der også foregår i et multikulturelt samfund i Norge, nemlig romanen Alle udlændinge har lukkede gardiner af Maria Navarro Skaranger.

Gulraiz Sharif(f. 1984) er fra Oslo. Han arbejder som skolelærer og romanen er hans debut. Han har været nomineret til flere priser for romanen og har vundet Kulturdepardementets Debutantpris for barne – og ungdomslitteratur.

Gulraiz Sharif, Hør lige her!, Gyldendal, Anmeldereksemplar, August 2021, 176 sider, Oversat af Nete Harsberg

Der er lukket for kommentarer.