// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Zeshan Shakar: Opråb fra blokken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Zeshan Shakar: Opråb fra blokken

Skrevet af den 5. august 2022 – 06:37Ingen kommentarer

Sygt nok! Hvordan skal jeg sige det? Da jeg læste romanen var jeg bare sådan: luksus! Jeg sværger! Den er SÅ luksus! Jeg mener det, hallo, forstår du mig? To sek. Det er ligesom bare en roman, ik, men den er så god, man bare læser, læser, læser.

Ok, jeg skal nok skrue ned for charmen. Jeg forsøger blot at ramme tonen fra store dele af romanen Opråb fra blokken. Jeg er meget begejstret og undrer mig i den grad over, at bogen ikke har fået mere opmærksomhed her i Danmark, jeg er sikker på, at der er masser af læsere til den!

2001, Stovner, Oslo. Vi møder her Jamal og Mohammed. Jamal er udadvendt, urolig og rastløs. Han bor sammen med sin lillebror, der er et eller andet galt med, og deres mor, som er syg og dagligt tilbringer mange timer på sofaen. Mohammed er storebror til to yngre søskende, de bor sammen med deres forældre i en nydelig lejlighed. Mohammed er rolig, eftertænksom, dygtig i skolen og indadvendt. Vi møder således to yngre mænd, begge med indvandrerbaggrund, begge bosat i Stovner.

Jamal og Mohammed deltager i et forskningsprojekt, “som gennem de unges egne fortællinger skal kortlægge, hvordan hverdagen ser ud for unge mænd med minoritetsbaggrund” i den del af Oslo. Jamal indtaler på en diktafon til projektet og det er hans sprog indledningen til denne anmeldelse er inspireret af og Mohammed sender løbende emails og rapporterer således skriftligt.

Romanen består således af de to fyres beskrivelser af deres liv og hverdag. I starten af romanen beretter de usikkert og ustruktureret, fordi de lige skal finde ud af, hvad det egentlig er, der er vigtigt for dem. Det giver en lidt usammenhængende læseoplevelse, men hæng endelig på, der kommer handling og struktur senere.

Opråb fra blokken er en roman om opvækst, om sociale vilkår, om at kunne og ikke kunne aflæse koder, om tilpasning og mangel på samme, om forelskelse og begær. Romanens styrke er, at vi oplever hverdagen, bydelen, ungdomslivet via Jamal og Mohammed. Vi er med, når Jamal er til møde på lillebrors skole, vi forstår lærernes bekymring for lillebror og fordi vi hører det med Jamals ører, forstår vi også hans kritik og frustration over systemet.

Vi følger Jamal og Muhammed frem til 2006 og oplever “9/11” og Muhammed-tegningerne via deres forskellige blikke på terror, på verden og på Islam. Det er ret interessant og nuanceret læsning. Og så er det krydret med det almindelige ungdomslivs bekymringer og glæder.

Opråb fra blokken er en velskrevet stærk roman, som får mine varmeste anbefalinger!

Oplagt læsning til dig, der strøg gennem Planen af Morten Pape. Også oplagt læsning til dig, der kunne lide disse andre norske romaner: Hør lige her og Alle udlændinge har lukkede gardiner.

Opråb fra blokken er solgt i over 150.000 eksemplarer i Norge, hvor Zeshan Shakar er blevet hædret med litteraturpriserne Tarjei Vesaas’ debutantpris, Bokbloggerprisen og Neshornet samt Oslo bys kulturpris.

Zeshan Shakar er født i 1982 og opvokset i Stovner i Oslo. Han er uddannet i offentlig forvaltning og økonomi og har arbejdet i flere direktorater, departementer og i en kommune. Han har skrevet bogen Gul bok, der ikke (endnu?) er oversat til dansk.

Zeshan Shakar, Opråb fra blokken, Forlaget Memoris, Oversat fra norsk af Jacob Giese, 2021, 476 sider.

Der er lukket for kommentarer.