// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Pape: Planen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Morten Pape: Planen

Skrevet af den 3. oktober 2018 – 07:58Én kommentar

Jeg er helt blæst bagover! Jeg vidste godt, at alle var vilde med Morten Papes Planen. Og at han vandt Bogforums Debutantpris i 2015 for sin selvbiografiske roman. Men at den var god, havde jeg slet ikke forestillet mig.

Som mor, kvinde, socialrådgiver, ven og samfundsborger har jeg med bekymring, væmmelse, gru, foragt, forfærdelse, glæde og begejstring og med et strejf af håb læst den fremragende roman. Og vil anbefale alle at gøre det samme.

Planen er fortællingen om Morten, den lidt kiksede dreng med briller, der vokser op i rækkehus i Urbanplanen sammen med sine to yngre søskende og deres mor og far. Det lyder som starten til en solrig familiefortælling. Det er det ikke. Til at starte med går det ikke så skidt endda, men på et tidspunkt bliver forældrene skilt, faren bliver en perifer voksen, moren bliver tiltagende depressiv, Morten skal finde sin egen vej uden tydelige voksne forbilleder og det er svært. Morten er kvik, dygtig i skolen og drømmer om at blive skuespiller. Han ligner ikke de andre andre i ghettoen i Urbanplanen og vakler mellem at hænge ud med de danske drenge, der er småracistiske og indvandrerdrengene.

Planen er en stærk og vigtig fortælling om svigt og om børneliv og ungdomsliv, der ligger så langt fra den opvækst, jeg selv har haft, men som en del garanteret kan spejle sig i. Kriminalitet, vold og forbrug af hash er nogle af kodeordene. Andre kodeord er begyndende seksualitet, forelskelse og det kaos af urolige og ukendte følelser, der følger med.

Romanen er med sine 565 sider bestemt i den lange ende af skalaen, og nogle har også udtalt, at den er for lang. Men selvom jeg sjældent kaster mig over så lange romaner, var det kun få dele af bogen, jeg tænker at jeg kunne være foruden, nemlig de dele der handler om krisen, da Jyllandsposten bragte karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Hvis du endnu har til gode at læse bogen, er der kun at sige: sæt i gang! Romanen lever videre i dig, længe efter at sidste side er vendt. Sådan har det i hvert fald været for mig. Som læser ønsker og håber man alt det bedste for knægten Morten (velvidende at han for længst er blevet voksen).

Morten Pape blev født i 1986 og er opvokset i Urbanplanen på Amager, hvor romanen finder sted. Han er uddannet bachelor i film- og medievidenskab og på manuskriptlinjen på den alternative filmskole Super16.

Morten Papes nye udgivelse fra august 2018 Guds bedste børn er også anmeldt her på bloggen.

Morten Papen, Planen, Politikens forlag, 2014, 565 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.