// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jean-Paul Sartre: Terningerne er kastet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, K√¶rlighed og romantik, klassiker, Roman

Jean-Paul Sartre: Terningerne er kastet

Skrevet af den 14. februar 2024 – 04:23Ingen kommentarer

“Du sl√•r mig ikke som en, der l√¶ser Sartre.” S√•dan sagde min kollega, da han s√• bogen her p√• mit skrivebord. Men det er jeg blevet. I hvert fald √©n gang. Og n√•r bogen l√• p√• mit skrivebordet p√• arbejdet, s√• var det fordi jeg havde v√¶ret opslugt af at l√¶se hele vejen fra S√łborg ind til arbejdet i det centrale K√łbenhavn. Ja, jeg var n√¶r ikke kommet af metroen p√• Gammel Strand.

Jeg har tidligere læst Camus, Johannes V. Jensen og Ernest Hemingway. Og man må bare erkende, at de rigtige store forfattere kan noget særligt, som det er svært præcist at sætte fingeren på. Det gælder naturligvis også den franske filosof Jean-Paul Sartre Рeksistensialismens fader.

Det var i bogskabet foran Gladsaxe Bibliotek, at jeg fandt en slidt udgave fra 1965 af “Terningerne er kastet”, som f√łrste gang udkom p√• fransk i 1947 med titlen “Les jeux sont faits”.

Kort fortalt, s√• handler bogen om Pierre og Eve, der begge d√łr og kommer til de d√łdes parallelverden, hvor man g√•r rundt blandt de levende. Det st√•r dog klart, at “f√łdselsafdelingen” har lavet en fejl(!) Pierre og Eve er nemlig skabt for hinanden og burde derfor have m√łdtes i levende live. Derfor f√•r de 24 timer tilbage i de levendes verden til at finde k√¶rligheden mellem hinanden.

I må selv læse hvad der videre sker.

En simpel men samtidig f√¶ngslende fort√¶lling, som virkelig fangede mig. Hvad hvis verden er s√•dan, som Sartre beskriver det her. Hvad hvis de d√łde g√•r rundt blandt os uden vi ved det? Hvad hvis vi d√łr i morgen? Hvad hvis vi ikke kan komme tilbage ved hj√¶lp af paragraf 140? Har vi f√•et nok ud af livet? Eller kan vi v√¶lge at leve livet videre, hvis vi kan overbevise damen med katten om, at der er sket en fejl?

Jean-Paul Sartre: Terningerne er kastet. Vinten, 1965.

Der er lukket for kommentarer.