// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Andreas Kraul: 100 ikoniske fodboldstadioner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Opslagsværk, Sport

Andreas Kraul: 100 ikoniske fodboldstadioner

Skrevet af den 27. oktober 2023 – 05:01Ingen kommentarer

Nu er vi her igen … med en ’nichebog’. Og dog. For selvom bogen i sit udgangspunkt handler om 100 ikoniske fodboldstadioner, så får du serveret en lang række fantastiske historier fra dele af verden, du måske aldrig har besøgt.

Lad os starte med begyndelsen, hvor vi tager til det, forfatter Andreas Kraul kalder verdens smukkeste fodboldstadion. Det er Henningsvær i det nordlige Norge, hvor de kan spille fodbold hele døgnet rundt – altså i sommerhalvåret. Stadion har nemlig ikke lysmaster og er derfor afhængig af sollys – og altså nogle gange midnatssol.

Vi fortsætter med de små stadioner på Færøerne, hvor vi besøger Eiđi Stadion med plads til 500 tilskuere. Det var her, Færøerne oplevede deres store fodboldtriumf, da de 12. september 1990 vandt 1-0 over Østrig i deres første officielle landskamp under eget flag og med den tophueklædte Jens Martin Knudsen i mål. Og det på trods af, at den store østrigske stjerne, Toni Polster, havde gættet – og ikke urealistisk – en sejr på 10-0 til favoritterne fra alpelandet. Sådan skulle det altså ikke gå.

Herefter går turen fra fodboldstadion til fodboldstadion, alle tilknyttet en herlig lille anekdote. Vi går fra Trogir i Kroatien, Hanga Roa i Rapa Nui og Felcsút i Ungarn over Alfheim, hjemmebane for norske Tromsø, Rheinpark stadion, hjemmebane for Liechtensteins landshold og Racecourse Ground, hjemmebane for Wrexham i Wales, klubben, der for tiden er i vælten, fordi den under nyt ejerskab af Hollywoodstjernerne, Ryan Reynolds og Tim McElhenney, er rykket først op i League 2 og nu kæmper for videre oprykning til League 1 i England, og herfra går det videre til de større stadioner.

Vi møder Arena Sheriff fra den uofficielle stat, Transnistrien, der ligger i Moldova. Vi ser det nærmest rumskib-agtige Borisov Arena fra Belarus, hvor BATE Borisov spiller på hjemmebane. 15.000 tilskuere er der plads til på Bhutans imponerende nationalstadion Changlimithang, der engang har huset ’Den anden finale’, jagten på det dårligste landshold i verden; en kamp, der blev spillet samtidig med VM-finalen i 2002. Find det på YouTube. Det er en stærkt underholdende historie.

Tivoli Stadion i Innsbruck i Østrig ligger i nogle af de smukkeste omgivelser i verden, men Stade Louis II i Monaco ligger også med en fantastisk baggrund. I Tyskland spiller FC Union Berlin på An Der Alten Försterei med skoven omkring sig. Og nogle af de mest legendariske fodboldstadioner tilhører FC Fulham i England (Craven Cottage), St. Pauli i Hamburg (Millerntor Stadion), Bolivias nationalstadion i La Paz, det højest beliggende nationalstadion i verden (Estadio Hernando Siles) med mange flere. Parken i København er naturligvis også med, og vi må ikke glemme Ullevi i Göteborg, hvor Danmark sikrede sig EM-titlen i 1992.

De mere nørdede kendere vil også gibbe lidt, når jeg nævner Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán i Sevilla. Udover at Spanien aldrig har tabt en landskamp på dette stadion, så var det også på denne bane, hvor Danmark en skæbnesvanger aften i november i 1993 tabte 1-0 og derved missede VM i USA året efter.

Vi når også op på de helt store klinger, når vi besøger Parc des Princes i Paris, Estadio Nacional i Santiago, Ibrox i Glasgow, De Kuip i Rotterdam, La Bombonera i Buenos Aires, Estádio Centenario i Montevideo, Anfield i Liverpool, Estádio Da Luz i Lissabon, Stadio Olimpico i Rom, Old Trafford i Manchester, Olympiastadion i Berlin, Allianz Arena i München, Maracanä i Rio de Janeiro, San Siro i Milano (som hedder Stadio Giuseppe Meazza, når Internazionale spiller på hjemmebane), Estadio Santiago Bernabéu i Madrid, Stade de France i Paris, Estadio Azteca i Mexico City, Wembley Stadium i London, Rose Bowl i Pasadena, Camp Nou i Barcelona og mange flere.

Enkelte stadions har også fået navne efter nogle af de største profiler i klubbens historie, heriblandt Stadio Diego Armando Maradona i Napoli og Johan Cruijff Arena i Amsterdam.

Den helt store værdi i bogen ligger egentlig ikke i selve stadionbesøgene men i de større og mindre anekdoter, der knytter sig til dem. Det her er en vaskeægte coffee table book, og jeg vil bladre ofte og længe i den.

Andreas Kraul: ”100 ikoniske fodboldstadioner”, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 336 sider, udkom oktober 2023.

Læs også:
Carsten Werge og Per Frimann: Verdens 100 bedste fodboldspillere 2023

Per Kjærbye og Hans Krabbe: Magiske øjeblikke; Skarpe skud fra 40 års dansk fodbold

Pelle Mortensen: En verden af fodbold

Der er lukket for kommentarer.