// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Carsten Werge & Per Frimann: Verdens 100 bedste fodboldspillere 2023
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Billedbog, Sport

Carsten Werge & Per Frimann: Verdens 100 bedste fodboldspillere 2023

Skrevet af den 24. oktober 2023 – 14:55Ingen kommentarer

Er du ikke fan af fodbold, kan dette godt lyde som verdens kedeligste bog. Og har du h√łrt de to forfattere, kommentatorerne Werge og Frimann n√¶rmest r√•be om kap med hinanden til fodbold-kampe i tv, er du med stor sandsynlighed ikke blevet mere interesseret i bogen. Men selvom de to aldrig har kunnet finde ud af deres roller som kommentatorer til tv-transmitterede kampe, s√• ved de alts√• noget om fodbold. Og i denne bog f√•r du nogle overraskende og meget velkomne meninger med i k√łbet.

Forordet er et af de bedste, jeg l√¶nge har l√¶st. Werge og Frimann erkl√¶rer deres k√¶rlighed til fodbolden og understreget ved deres frygt for, hvor sporten er p√• vej hen ‚Äď netop p√• grund af den k√¶rlighed. Og det er kernen i budskabet. I de senere √•r er gr√•digheden blandt spillere og klubber n√•et nye h√łjder.

Det startede egentlig med klubberne ‚Äď is√¶r i England. Her solgte Chelsea for mange √•r siden sj√¶len til en russisk oligark. Senere er klubber som Newcastle og Manchester City blevet solgt til h√łjstbydende, der i begge tilf√¶lde har v√¶ret rige sheiker fra Saudiarabien og Abu Dhabi, der begge repr√¶senterer regimer, hvis syn p√• menneske- og borgerrettigheder er, ja, en by i Rusland. Ogs√• franske Paris St. Germain er tidligt hoppet med p√• vognen og er i dag ejet Qatar Sports Investments, der senest ogs√• var p√• jagt efter at k√łbe Manchester United i England.

I princippet har Werge og Frimann ikke noget imod ejerskab, der ikke er lokalt, men n√•r klubberne g√•r p√• kompromis med alle etiske regler og rettigheder g√¶ldende i landet, s√• bliver det for meget for de to herrer. Og det er ogs√• tydeligt at m√¶rke, at det irriterer dem, at det virker s√• effektivt. Sidste √•r vandt Manchester City s√•ledes den eftertragtede The Treble (liga-mesterskabet, cup-turneringen og Champions League) og udelukkende fordi, de kan k√łbe alt, hvad de vil og se gennem fingre med alt, hvad der hedder fair play-regler.

Det samme g√¶lder i √łvrigt for spillerne. F√łrst var det den portugisiske superstjerne Cristiano Ronaldo, der efter et let mislykket comeback i Manchester United tog til Al-Nassr fra Saudi-Arabien, der er √©n af fire klubber ejet af Mohammed bin Salman, Saudi-Arabiens kronprins og premierminister. Skulle du nikke genkendende til navnet, s√• skyldes det muligvis, at han if√łlge det amerikanske CIA i 2018 var direkte involveret i mordet p√• journalist og redakt√łr Jamal Khashoggi. I dag ejer bin Salman ogs√• Newcastle. Da f√łrst Ronaldo tog hul p√• bylden, er store stjerner som Karim Benzema, N‚ÄôGolo Kant√©, R√ļben Neves, Jota, Roberto Firmino, Neymar, Fabinho, Riyad Mahrez og Jordan Henderson blandt mange andre taget afsted til pengeparadiset. Is√¶r Jordan Henderson, der tidligere var stor fortaler for LGBT+-milj√łet, vakte stor opsigt, og da han senest spillede venskabslandskamp mod Australien, blev han buet af sit eget publikum. Tilskuerne havde sv√¶rt ved at forene Hendersons kamp for minoriteter med et liv p√• l√łnningslisten hos folk, der repr√¶senterer et styre, hvor homoseksuelle kan blive henrettet for deres ‚Äôforbrydelse‚Äô.

Det er en fabelagtig debat, og jeg elsker, at Werge og Frimann lufter den. Vi taler trods alt om store spillere, der vælger at spille sekunda-fodbold for enorme pengesummer og giver afkald på alle deres sportslige ambitioner samt hele deres sæt af etiske overvejelser. Det er beskæmmende.

Men det handler også om fodbold. Så selvom spillere som nummer 1 på deres liste, norske Erling Haaland, naturligvis valgte at spille i Manchester City, der kunne og ville betale ham mest, så anerkender de også, at han er den bedste. Og det er en del af det, de finder mest ærgerligt ved den nye vamle grådighed i fodbold: at det virker, og at de ’forkerte’ vinder.

Hver spiller fra nummer 1 til 100 f√•r en kort omtale med personlige iagttagelser, et flot nyt foto samt de v√¶sentligste facts og en lille forudsigelse om, hvor de befinder sig p√• listen til n√¶ste √•r. Og, n√•h ja, hvis du undrer dig over, om der er danskere p√• listen, s√• kan jeg da godt r√łbe, at det er der. Men du m√• alts√• selv l√¶se bogen for at finde ud af hvem. Og nej, de spiller ikke i en sekundaliga.

Carsten Werge & Per Frimann: ‚ÄĚVerdens 100 bedste fodboldspillere 2023‚ÄĚ, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 216 sider, udkom oktober 2023.

Læs også:
Oliver Guez: En absurd og altfort√¶rende lidenskab ‚Äď Skrifter om fodbold

Christian N√łrgaard Larsen: Halvguderne ‚Äď 100 √•r i italiensk fodbold

Asker Hedegaard Boye: Spillets forvandling ‚Äď Europ√¶isk fodbold i 30 √•r

Der er lukket for kommentarer.