// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christian Nørgaard Larsen: Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport

Christian Nørgaard Larsen: Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold

Skrevet af den 23. marts 2021 – 05:24Ingen kommentarer

Du skal nok være særligt glad for fodbold, Italien eller historie, hvis du skal sætte pengene i Christian Nørgaards ”Halvguderne”. Nu er det så heldigt, at jeg er vild med alle tre, og at jeg samtidig begynder at småsavle, når en bog også er skrevet lækkert. For, mine damer og herrer, det her er noget helt særligt.

Ikke alene kommer vi gennem store historiske begivenheder, perspektiveret gennem verdens største sport; vi lærer også noget. Og jeg vil udfordre dig til at læse denne bog ikke derefter påstå, at du ikke forstår italienere bedre, end du gjorde før.

Bogen er delt op i kapitler efter store og betydningsfulde øjeblikke for italiensk fodbold. Disse øjeblikke hænger i nogle tilfælde også sammen med store øjeblikke i historien. Således bliver du naturligvis ikke snydt for historien bag Italiens to første verdensmesterskaber i 1934 i Italien og 1928 i Frankrig; begge vundet, mens Il Duce – Mussolini – første taktstokken i støvlelandet.

Vi får historien om Torinos storhed i årene efter krigen og tragedien, der satte en brat stopper for den. Vi lærer også om Helenio Herrera, der markerede et vendepunkt for ikke alene italiensk men hele verdens måde at spille fodbold på. To personlige favoritkapitler handler om 1970, da Cagliari kunne løfte klubbens hidtil eneste mesterskabspokal, og hvor Italien tabte VM-finalen til Peles Brasilien samt tiden op til et af de bedste VM nogensinde, nemlig det i Spanien i 1982, da Italien vandt sit tredje VM som kulminationen på en helt grotesk skandalesag, der havde lammet Serie A.

Vi skal naturligvis også igennem to meget markante figurer fra 80’erne, nemlig Silvio Berlusconi og hans AC Milan samt argentinske Diego Armando Maradona, der overraskede en hel fodboldverden ved at forlade storklubben Barcelona i Spanien og tage til det fattige Syditalien, hvor han var skyld i en storhedstid for Napoli. Nørgaard slutter af med holdet bag Italiens fjerde VM-titel i 2006 og et kig fremad for italiensk fodbold.

Du bliver overordentlig godt klædt på med denne bog, og de gode og spændende historier spænder nærmest ben for hinanden, mens menneskeskæbner og store verdensbegivenheder bliver lyst op af de store og prægtige lys fra nogle af de største og mest legendariske stadions i verden.

Forza, Italia!

Christian Nørgaard Larsen: ”Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold”, Byens Forlag, 207 sider, udkom december 2020.

Læs også:
Asker Hedegaard Boye: Spillets forvandling – Europæisk fodbold i 30 år
Chris Sweeney: Gravesen – fodboldens sidste gadedreng
Rob Smyth: Fodboldsvindleren

Der er lukket for kommentarer.