// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maria Simonsen: Det store leksikon
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Maria Simonsen: Det store leksikon

Skrevet af den 17. november 2021 – 07:39Ingen kommentarer

Findes der noget bedre end et leksikon? Man starter med at slå Argentina op, fordi man har om Sydamerika i geografi. Man læser, bliver oplyst og får lyst til at vide mere om empanadas. Så må man have fat i et nyt bind, men man når aldrig frem til empanadas-opslaget, for undervejs gik man i stå i Emdrup, der ledte en videre til et af de sidste bind, hvor man læste mere om Utterslev Mose. Og Utterselv Huse og hvis man ikke passer på, så er man snart tilbage i Sydamerika – dog denne gang i Uruguay. De gammeldags, flerbindsleksikon der engang prydede reolerne hjemme hos enhver familie med respekt for sig selv – de kunne altså noget.

Mine børn kommer aldrig til at have den oplevelse. Selv i mit bogrige hjem er der intet leksikon, og de stakkels unger er henvist til at klikke sig igennem de mange links på wikipedia – hvilket nu også kan bringe dem rundt i verdenen!

Men altså. Engang var encyklopedierne, og de var vigtige for både vores selvforståelse og for udbredelsen af (standardiseret) viden. Allerede i oldtiden blev viden samlet og systematiseret, men det er især den engelske, den franske og den tyske tradition for leksika, der har inspireret de danske. Der har været mange gennem tiden – jeg husker selv Lademanns leksikon og naturligvis Den store danske encyklopædi, men der er dog et leksikon der er ikonisk i dansk historie: Salmonsens Konversationsleksikon, der udkom første gang fra 1893 og frem.

Det var dengang, enhver nation med respekt for sig selv skulle have sådan et værk. I mange bind, en næsten uoverkommelig opgave, men også en salgssucces og et værk, der satte sit præg på hvordan danskerne så på verden og hinanden. En uudtømmelig kilde til viden, og derfor også en autoritativ kilde. Salmonsens – omtalt kun ved fornavn, som man gør med nære venner – fik konkurrence fra andre leksika, men historien om Salmonsens er også historien om vores forhold til leksikon og hvordan vores syn på sådanne værker har ændret sig gennem tiden. Fra et investeringsobjekt, til hurtige klik på nettet – og fra noget videnskabsfolk, der repræsenterede det ypperste inden for deres felt og professionelle redaktører har arbejdet med i årevis til internettets amatørskribenter og hjemmegjorte vidensindsamlere systematiserer og oversætter.

Hvad bringer mest sikker viden? Det diskuteres stadig, og selvom det virker sikkert at der aldrig igen kommer en dansk encyklopædi i mange, tunge bind, så er det lige så sikkert at diskussionen om hvad hvordan vi sikrer adgang til kvalificeret oplysning om alt fra Argentina til fordøjelse ikke forstummer. Alt det, og meget mere kan man læse om i Det store leksikon af Maria Simonsen, der er oktoberudgivelsen i 100 danmarkshistorier.

Det store leksikon er niogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr. stykket.

Maria Simonsen: Det store leksikon. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 14. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.