// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Irene Vallejo: Evigheden i et siv
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Historie

Irene Vallejo: Evigheden i et siv

Skrevet af den 5. september 2021 – 07:05Ingen kommentarer

Der er ingen, der ved hvad der stod i den f√łrste bog. Der er m√•ske heller ikke nogen ‚ÄĚbog nul‚ÄĚ for skriften har udviklet sig igennem √•rtusinder, og der er ikke √©n opfinder til det, vi i dag kalder b√łger. Engang brugte man sm√• tegn p√• lertavler for at f√łre inventarlister hos k√łbm√¶nd, siden blev hieroglyffer hugget i sten, s√• blev alfabetet opfundet og storladne epos blev skrevet p√• papyrusruller. Herfra ventede pergament, papir og siden bogtrykkerkunsten som blev brugt til at skrive alt lige fra teaterstykker, til love, filosofi, videnskab, ren digt ‚Äď og stadig f√łre inventarlister. I dag er emojien p√• vej ind i skriftsproget som en tilbagevending til fortidens symbolskrift. Bogen har en fantastisk historie, og Evigheden i et siv af spanske Irene Vallejo har sat sig for at fort√¶lle den.

Skriftsproget er opst√•et flere steder i verden, uafh√¶ngigt af hinanden p√• s√• forskellige steder som Mellemamerika, Kina, Mesopotamien, Egypten og Indien. Den opstod for f√łrste gang for omkring 6.000 √•r siden, men det er f√łrst inden for de seneste generationer at l√¶sning er blevet almindeligt udbredt over hele verdenen. Alligevel har litteraturen v√¶ret med os i mange tusind √•r, for selvom k√łbm√¶ndenes lertavler med fortegnelser over ejendom og handler for det meste er g√•et tabt, har generationer af bogelskere m√łjsommeligt fors√łgt at redde litter√¶re v√¶rker ved at kopiere dem, tegn for tegn, i h√•nden. Ikke alt er reddet, vores f√¶lles historie lider under sv√¶re tab, men vi kan alligevel l√¶se Platons dialoger, forholdes os til Achilleus‚Äô vrede og lade sig fascinere af Scheherazades fort√¶llinger den dag i dag.

Evigheden i et siv begynder i oldtiden, ved det sagnomspundne bibliotek i Alexandria. Det er for l√¶ngst g√•et tabt, men engang var det selve symbolet p√• l√¶ring og viden. I dag ved vi ikke engang pr√¶cist hvorn√•r det blev √łdelagt ‚Äď eller hvorfor ‚Äď selvom myten om at det skulle have v√¶ret Julius C√¶sar vist er manet i jorden. Herfra g√•r turen igennem s√•vel gr√¶kernes som √¶gypternes k√¶rlighed til det skrevne (og talte ord!) med afstikkere til moderne tider og store klassikere.

Vallejo springer lidt i tid og tr√¶kker paralleller op igennem historien om b√•de den litter√¶re udvikling, samfundsforhold, forf√łlgelse af forfattere, materialerne til den fysiske bog og meget, meget mere. Det er interessant l√¶sning, og Evigheden i et siv er virkelig godt t√¶nkt. Jeg synes dog, at der springes lidt for meget rundt, og at der er lidt mange gentagelser ligesom v√¶gten er mest p√• den vesteurop√¶iske udgave af antikken. Men alle bogelskere kan med fordel l√¶se med og blive lidt klogere p√• bogens historie.

Irene Vallejo: Evigheden i et siv. 511 sider, Gutkind. Oversat af Rigmor Kappel Schmidt, udkom 25. august 2021

Der er lukket for kommentarer.