// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kjell Westö: Luftspejling 38
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kjell Westö: Luftspejling 38

Skrevet af den 25. juli 2021 – 07:35Ingen kommentarer

1938. I Spanien raser borgerkrigen. I Sovjet er skueprocesserne mod Stalins fjender – indbildte som virkelige – i fuld gang. Tyskland indlemmer Østrig og Sudeterlandet, og med Krystalnatten forsvinder den sidste rest af tvivl om regimets vilje til at bruge vold mod jødiske medborgere. I Finland sker der ikke rigtig noget.

Og dog alligevel. Den europæiske udvikling vækker bekymring (og beundring). Stærke samfundskræfter har sympati for Tyskland som bolværket mod kommunismen, og frygten for en ny krig mod den stærke nabo i øst er omfattende. I Helsingfors mødes advokaten Claes Thune med gamle venner i den såkaldte onsdagsklub. De har kæmpet sammen på hvid (borgerlig, anti-kommunistisk) side i borgerkrigen 20 år tidligere, men deres politiske holdninger er vidt forskellige og deres liv har bevæget sig i hver sin retning.

Claes Thune er for eksempel midt i en skilsmisse, fordi hans kone har haft en affære med et andet medlem af onsdagsklubben. Han har ansat en ny kontordame ved navn Matilda Wiik, men også hun har var med i borgerkrigen, og da hun møder onsdagsklubben bliver minderne dengang vakt til live igen. Nogen vil gerne glemme, hvad der skete dengang – og nogen kræver at huske.

Finland er et fjernt hjørne af Europa, men hverken Claes Thune, hans onsdagsklub og Matilda Wiik kan undslippe ekkoet fra fortiden mens de hjælpeløst må iagttage deres samtids blinde march fremad. Kjell Westö skriver om Helsingfors i mellemkrigstiden så man aldrig glemmer den. Det er en tid, hvor håbet og frygten kæmper om overtaget.

Kjell Westö skriver om Helsingfors bedre borgerskab, så man kan lugte cigaretrøgen og smage vinen. Han skriver om borgerkrigen og lejrene, så man kan se blodet og høre skrigene. Han skriver om alt det, der var engang og aldrig kommer igen, men som lever så længe der er mennesker, der husker. Luftspejling 38 er et mesterværk og vandt fuldt fortjent Nordisk Råds litteraturpris i 2014, og hvis man ikke tidligere har læst Westö er det et virkeligt godt sted at begynde. Westö er en af mine yndlingsforfattere, og Luftspejling 38 er hovedværket.

Bogblogger har tidligere anmeldt Tritonus, Den svovlgule himmel, Faren ved at være en Skrake, Dragerne over Helsingfors og Der hvor vi gik engang

Kjell Westö: Luftspejling 38. 399 sider, Batzer & Co. Oversat af Jesper Klint Kistorp, 2014

Der er lukket for kommentarer.