// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kjell Westö: Tritonus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kjell Westö: Tritonus

Skrevet af den 26. september 2020 – 07:51Ingen kommentarer

Kjell Westö er i mine øjne en af Finlands allerbedste forfattere, hvis forfatterskab jeg har opdaget alt for sent og slet ikke er færdig med at læse mig igennem. Tritonus er hans nyeste roman, og den er præcis lige så fremragende som hans øvrige romaner.

Thomas Brander er en verdenskendt dirigent, der bruger en anseelig del af sin formue på at bygge et volumiøst sommerhus på en ø i skærgården. Han færdes hjemmevandt i koncertsale over hele verden, har haft et feteret og velhavende liv i overhalingsbanen, men succesen er begyndt at slå revner, både musikalsk og i privatlivet. Han er ikke helt ung længere, og livet begynder at tynge. Yngre talenter overhaler ham, damerne er ikke længere helt så vilde med ham – og nogle af fortidens fejltagelser indhenter ham. Heller ikke finske dirigenter kan komme helt uden om #metoo.

Ved siden af det nybyggede sommerhus bor Reidar Lindall. Han er kommunalbestyrelsesmedlem, engageret i lokalsamfundet – og sørgende enkemand. Også han elsker musikken, om end det ikke er den klassiske musik men i stedet god gammeldags rock’n’roll, som han spiller i amatørbandet Rainbow. Talentet er dog ikke så stort som hos hans kendte nabo, men også Lindall kæmper med at finde mening i livet efter hustruens død.

De to danner et umage venskab, der på engang viser det bedste i mennesker og det sværeste – at nå hinanden på tværs af skel, geografiske, økonomiske, kulturelle og menneskelige. Øsamfundet har sine udfordringer, men det har jetsetlivet så sandelig også, og det er svært at finde sig til rette med de nye roller, livet giver midaldrende mænd.

Tritonus er en bog, der emmer af musik. Fra de glade pophits til Sibelius og Mahler. Det er en kærlighedserklæring til musikken som sprog og samlingspunkt, som omdrejningspunkt for livsglæde, drømme og håb. Og sorg, for mennesker bliver forladt, både af de døde og de levende.

Man behøver på ingen måde at vide noget om klassisk musik for at nyde denne litterære symfoni om Brander og Lindall og deres trængsler og glæder. Det er en meget, meget fin roman om mennesker og deres forsøg på at nå hinanden.

Kjell Westö: Tritonus. 414 sider, Gutkind. Oversat af Jesper Klint Kistorp, udkom 21. august 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.