// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kjell Westö: Den svovlgule himmel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kjell Westö: Den svovlgule himmel

Skrevet af den 20. februar 2021 – 07:18Ingen kommentarer

To drenge bliver venner i det finske sommerland. Vi er i 60erne, og fremskridtet buldrer derudaf, også i Finland. Krigen er en generation væk, et drengeliv er et drengeliv – man fisker, er bange for kvarterets bølle, kysser piger og gør sig sine erfaringer med ungdomslivet. Et venskab som mange andre, men også et venskab der kommer til at trække dybe spor gennem begge drenges liv.

For under overfladen er alting naturligvis ikke som man skulle tro. Den ene dreng er historiens fortæller, fra et middelklassehjem, der viser sig at være mindre solidt end han troede. Den anden dreng er Alex Rabell, stammer fra en rig familie, med mange og lange traditioner, men også med hemmeligheder, svigt og fortielser.

Alex gør stormende karriere som forretningsmand. Tjener masser af penge og lever der søde liv. Vores fortæller ser med på sidelinjen, skriver bøger og må slå sig igennem med undervisningsjob. Deres forhold kompliceres af deres fælles vennekreds, forskellige værdier – og så det faktum, at fortælleren livet igennem har et vanskeligt forhold til Alex’ søster Stella. Venskaber, familie og forretninger kan være svære at balancere, ikke mindst når man gør det under den svovlgule himmel, som Finland fremviser i skumringen ved sommertide.

Westö er formidabel til at følge en familie eller gruppe venner gennem årtierne og lade dem være symbolet på samfundsudviklingen i Finland. Gennem knap 50 år følger vi de to familier, men også en større ændring af det finske samfund; en tid hvor man forsøgte at lægge krigsgenerationerne og lidelserne dengang endeligt bag sig (ikke altid med held) og træde ind i den moderne velfærdsstat med frihed for den enkelte, både til at blive rig og til at gå i hundene. En tid hvor familien går i opløsning som samfundets udelelige atom, der viser sig alligevel at kunne spaltes, og hvor menneskerne derfor er nødt til at genopfinde meningen med livet og sig selv fra ny.

Den svovlgule himmel er endnu en fremragende roman fra Kjell Westö, og man behøver ikke have nogen stor kærlighed til Finland eller finsk nytidshistorie for at blive fanget af den. Man behøver blot elske en god roman med et stort persongalleri og store følelser både mellem forældre og børn, venner og ikke mindst den store, altopslugende og uforløste kærlighed.

Bogblogger har tidligere anmeldt Tritonus, Der hvor vi gik engang og Dragerne over Helsingfors af samme forfatter.

Kjell Westö: Den svovlgule himmel. 527 sider, Balzer & Co. Oversat af Jesper Klint Kistorp, udkom i 2017

Der er lukket for kommentarer.