// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Florian Huber: Lov mig, at du skyder dig selv
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Historie

Florian Huber: Lov mig, at du skyder dig selv

Skrevet af den 11. april 2021 – 05:04Ingen kommentarer

I for√•ret 1945 blevet det √łstlige Tyskland skyllet over af en selvmordsb√łlge. B√łlgen bev√¶gede sig fra √łst mod vest. Familief√¶dre sk√łd deres b√łrn og √¶gtef√¶lle for derefter at beg√• selvmord. Kvinder kastede sig i floderne efter at have druknet deres b√łrn. Hele familier hang sig, og der var masser af giftampuller i oml√łb. Der var ingen sociale skillelinjer. Selvmordene skete blandt den j√¶vne befolkning, blandt √łverstbefalende nazister, i embedsv√¶rket, p√• landet.

Dengang var selvmord italesat som en v√¶rdig d√łd – uden et nazistisk overherred√łmme, var livet intet v√¶rd. Men efter krigen gik der et jernt√¶ppe ned. De overlevende tav stille, og i √ėsttyskland var der intet √łnske blandt sejrherrerne om at √•bne op for et tabubef√¶ngt emne.I takt med at den kolde krig blev varmere, og historiske arkiver blev √•bnet op, kom der mere fokus p√• de barske begivenheder. Og der begyndte at komme personlige beretninger fra de overlevende. Det er nogle af de kilder, som Florian Huber tr√¶kker p√• i sit grundige og meget velfortalte v√¶rk om dette m√łrke kapitel i Tysklands nyere historie.

Hubers bog starter i en af de byer, hvor selvmordsepidemien rasede: Demmin, nord√łst for Berlin, og en af de byer, de russiske tropper skulle erobre p√• deres fremf√¶rd mod Berlin. Det gjorde de, og der var kun sporadisk modstand. Byen blev plyndret og br√¶ndt ned, kvinder i alle aldre blev voldtaget og mange andre myrdet. F√łr russernes ankomst valgte mange at tage deres eget liv, og selvmordene fortsatte i dage og uger efter byens fald.

Efter flere beskrivelser af, hvor udbredt selvmordene var i Tyskland, g√•r Huber over til at analysere, hvorfor det for s√• mange blev den eneste udvej. En indlysende √•rsag var at tyskerne var r√¶dselsslagne for russerne. Den nazistiske propagandamaskine havde tudet offentligheden fuld om, hvilken rystende sk√¶bne, der ventede, n√•r barbarerne kom. Myrderier, voldt√¶gt, mishandling, ja hele den tyske civilisations undergang stod for d√łren. Propagandaens underliggende budskab var, at der skulle k√¶mpes til sidste blodsdr√•be. Men befolkningen blev r√¶dselsslagen, og det med god grund. Masser af tyskere vidste, at der var f√łrt en ren udryddelseskrig i Ukraine, Sovjetunionen, Polen og flere andre √łstlande, og at h√¶vnens time var kommet.

Et helt andet aspekt af selvmordenes udbredelse var tabet af mening og identitet, og frygten for at vende tilbage til en tid, hvor Tyskland var en underkuet, ustabil og fattig nation som i √•rene efter 1. verdenskrig. Det havde Hitler vendt op og ned p√• fra hans overtagelse af magten i 1933 og i √•rene frem til krigsudbruddet. Arbejdsl√łshed blev en saga blot, tyskerne dr√łmte om storhed, nationen oprustede og gjorde klar til ekspansion. S√• Tyskland blev mere end et land, som Huber skriver, det blev en id√©.

Huber beskriver eminent godt, hvordan nazismen vandt frem i 30‚Äôerne, og hvordan det tyske samfund oplevede v√¶kst og velf√¶rd. Begejstringen for Hitler og nazismen var enorm, ikke mindst blandt ungdommen, der organiserede sig i blandt andet Hitler Jugend. Efterh√•nden som krigslykken vendte erkendte flere og flere, at man krigen kunne tabes. Og hen mod krigens slutning blev selvmordet acceptabelt. Der var ivrig dialog om, hvordan man bedst kunne komme af veje, og hvordan man eksempelvis kunne skaffe sig giftampuller. Et af de mere groteske eksempler p√• dette er, at Hitler Jugend uddelte cyanidkapsler efter en stor opf√łrelse af Beethovens v√¶rker i Berlin.

Hubers bog er medrivende og chokerende, og der er mange gode grunde til, at den er blevet en international bestseller. Fornemt, at vi nu har den i dansk overs√¶ttelse, for den f√łjer nye dimensioner til afslutningen af 2. verdenskrig. Det kan undre mig lidt, at titlen ikke er direkte oversat til ‚ÄôBarn, lov mig at du skyder dig selv‚Äô. S√•dan var ordene fra den tyske fader, der instruerede sit √¶ldste barn i dagene f√łr sammenbruddet. Og citatet viser med tydelighed, hvor voldsom d√łdstrangen har v√¶ret. Der m√• skulle noget til for at man sender sine egne b√łrn i d√łden.

Florian Huber: Lov mig, at du skyder dig selv. TURBINE. 340 sider. Oversat af Lone √ėsterlind, marts 2021

Der er lukket for kommentarer.