// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 3 Fra krigstid til samarbejdende folkestyre 1942-1972
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 3 Fra krigstid til samarbejdende folkestyre 1942-1972

Skrevet af den 27. februar 2021 – 07:52Ingen kommentarer

Det er et ambiti√łst projekt, professor i statskundskab Tim Knudsen har sat sig for: at fort√¶lle statsministerembedets historie fra den f√łrste grundlov og til i dag. Det bliver i alt fem bind, hvoraf de tre allerede er udkommet. Og uden omsv√łb: bind tre holder den h√łje standard fra de to f√łrste bind.

√Öret er 1942 og Stauning er d√łd. Danmark er besat, situationen har vel d√•rligt v√¶ret v√¶rre siden Karl Gustav-krigene i midten af 1600-tallet, hvor Frederik d. 3. undgik at d√ł i sin rede, men mistede sk√•nelandene. I det dennegang tyskbesatte Danmark tager socialdemokraten Vilhelm Buhl over, fordi andre oplagte socialdemokrater for l√¶ngst er blevet vetoet af bes√¶ttelsesmagten. Buhl sidder kun ganske kort inden Scavenius med tysk st√łtte f√•r embedet og det offentlige efterm√¶le som en af danmarkshistoriens st√łrste skurke (kun overg√•et af Corfitz Ulfeldt fra netop svenskekrigene). Faktisk sidder Scavenius statsretsligt ikke kun frem til august 1943, men helt frem til befrielsen, for kongen tager ikke imod dens afgang, da det ville give plads til en tyskudpeget regering. S√•ledes fungerer mange ting under bes√¶ttelsen p√• m√¶rkv√¶rdig og alligevel s√¶rt logisk jura.

Ved befrielsen tager samlingsregeringen over, og set i bakspejlet ser det meget enkelt ud, men det var det ikke dengang. Der var en magtkamp mellem modstandsbev√¶gelse og de etablerede politikere, en magtkamp modstandsbev√¶gelsen tabte. S√• Buhl bliver statsminister igen, og snart er dansk politik tilbage i sin vante g√¶nge. En regering skal nu engang regere, og i efterkrigstiden skal der regeres over b√•de retsopg√łr, varemangel, boligmangel, valutamangel, NATO og mange andre vanskelige beslutninger i skiftende regeringer, inden opsvinget for alvor tager fat.

I bind 3 er vi n√•et til den del af den politiske danmarkshistorie, som jeg kender, men det bliver det bestemt ikke kedeligere af. Tv√¶rtimod deler Knudsen √łdselt ud af sin viden om de k√¶mpestore forandringer det danske politiske system og dermed ogs√• statsministerembedet gennemgik. Magtkampen med kongemagten er endegyldigt forbi, men vilk√•rene for statsministeren f√łlger ikke med den √łgede magt. F√łrst Jens Otto Krag reformerer ogs√• statsministeriet, s√• det i h√łjere grad kan bakke op om de √łgede magt til statsministeren, men stadig m√• man undres over hvor meget der er personb√•ret og hvor lidt, der er institutionelt.

Statsministeren giver et vigtigt indblik i de mennesker, der besad embedet igennem √•rene ‚Äď socialdemokrater, venstrefolk og en enkelt radikaler ‚Äď men lige s√• meget i det politiske liv med b√•de de store, principielle beslutninger som NATO og EF-medlemskab, folkepension mv, men ogs√• de sm√• historier er pr√¶gede dagligdagen, men som nu n√¶sten er glemt. Her er noget b√•de for dem, der gerne vil have det store overblik og for dem, der elsker de sm√• detaljer og skjulte historier. Jeg vidste for eksempel ikke, at v√•ben fra modstandsbev√¶gelsen blev sendt til Israel efter krigen.

Bogblogger har tidligere anmeldt bind 1 og bind 2, og vi glæder os til de kommende bind 4 og 5!

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 3. 655 sider, Samfundslitteratur. Udkom 26. oktober 2020

Der er lukket for kommentarer.