// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 2
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 2

Skrevet af den 26. januar 2021 – 07:17Ingen kommentarer

Statsministeren som politisk figur dukkede ikke skumf√łdt op af √ėsters√łen en junidag i 1849. Det har taget 170 √•rs politisk udvikling at n√• til den rolle, som statsminister Mette Frederiksen har i dag. Fra en fin titel uden indhold og uden eget ministerium til vore dages absolutte f√łrstedame (m/k), der samler en utrolig stor magt i egne h√¶nder og som kan udskrive folketingsvalg, udskifte ministre og udstikke de politiske programmer for alle regeringens √łvrige ministre.

Den udvikling handler Tim Knudsens fem binds v√¶rk Statsministeren om, og bind to begynder med systemskiftet i 1901 og g√•r til Staunings d√łd i 1942. Systemskiftet er i den politiske verden ‚Äď is√¶r hos Venstre ‚Äď n√¶sten mytisk, men Knudsen viser at det st√•r st√¶rkere i fort√¶llingen end i virkeligheden. Hos de m√¶nd, der overtog regeringsmagten og ikke mindst hos kongen, skulle der g√• lang tid f√łr parlamentarismen var sl√•et fast som princip.

De f√łrste fyrre √•r af det 20. √•rhundrede var ellers et nybrud. H√łjres magt var brudt, og f√łrst b√łnderne og senere arbejderne rykkede ind i regeringskontorerne. Det var ikke popul√¶rt alle steder, og selvom der var enkelte skvulp undervejs ‚Äď p√•skekrisen 1920 ‚Äď s√• foregik det fredeligt i Danmark, i mods√¶tning til de fleste andre europ√¶iske lande, hvor tiden var pr√¶get af krig og politisk uro.

Imens voksede ogs√• embedet. Konseilspr√¶sidenten blev til statsminister, og tiltog sig l√łbende igennem perioden mere magt ‚Äď men ogs√• mere ansvar. I 1910 slog rigsretten efter Albertisagen fast, at konseilspr√¶sidenten havde tilsynspligt med sine ministre, og p√• den m√•de blev det sl√•et fast at titlen ikke bare var primus inter pares, men over de √łvrige ministre med pligt og ret til at gribe ind over for ministrene.

Det var I.C.Christensens, Neergaards, Zahles og Staunings tid, og Tim Knudsen fort√¶ller om skiftende regeringer store og sm√• sejre og nederlag, forholdet til kongemagten, til forsvarssagen og til den senere trussel fra Tyskland. Vigtigst er dog statsministeren og hans magt, hvordan han forvalter den i forhold til folketing, parti, presse og rigsdag. Det er guf for alle politiske n√łrder, og ligesom i f√łrste bind giver bind to en indsigt i ikke bare historie, men ogs√• i hvorfor og hvordan vores demokrati har udviklet sig, og hvordan mange af de traditioner vores politikere stadig arbejder inden for rammerne af er blevet til.

Hvis man ikke synes at 1800-tallet er spændende, kan man sagtens hoppe på her i bind 2. Men hvorfor skulle man ikke starte ved bind 1, når det nu også er værd at læse?

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 2. 608 sider, Samfundslitteratur. Udkom oktober 2020

Der er lukket for kommentarer.