// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 1. Kampen om regeringsledelsen 1848-1901
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 1. Kampen om regeringsledelsen 1848-1901

Skrevet af den 16. januar 2021 – 05:20Ingen kommentarer

Fra A. W. Moltke til Mette Frederiksen har den danske statsministerrolle v√¶ret under stadig forandring. Der er sket en del med posten fra det danske demokrati tog sine f√łrste sp√¶de skridt med en konseilspr√¶sident og et ministerkollegium udpeget af kongen og frem til nutidens statsminister, der sidder tungt p√• magten og ansvaret for en samlet regering.

Denne udvikling har Tim Knudsen sat sig for at beskrive i fem bind. Det er noget af en pr√¶station, b√•de at gennemg√• de enkelte statsministre gennem tiden, men ogs√• at perspektivere og forklare hvordan rollen og magten har √¶ndret sig. Statsministerfunktionen er ikke faldet ned fra himlen, og den er ogs√• noget fundamentalt anderledes end grundlovsf√¶drene havde forestillet sig ‚Äď men der er en grund til at den er blevet, som den er. En grund som det er n√łdvendigt at kende og forst√•, hvis man skal udfordre og kritisere den. Her er Tim Knudsens v√¶rk en fremragende l√¶remester.

F√łrste bind af Statsministeren handler om tiden frem til systemskiftet i 1901. Knudsen har (fornuftigt) valgt at inkludere perioden fra tre √•rs krigen og forfatningskampen, for det giver ikke mening at beskrive de skiftende regeringer uden ogs√• at forholde sig til dels hvordan grundloven blev skrevet og t√¶nkt, og det slesvigske sp√łrgsm√•l der var den altdominerende faktor i dansk politik i 1800-tallet.

Der er masser af interessant stof i f√łrste bind, og meget politisk historie som selv politiske n√łrder ikke er klar over. Moltke var den f√łrste konseilspr√¶sident, men det var ikke kun i navnet at positionen var markant anderledes end i dag. Moltke var en af den gamle tids m√¶nd, godsejer som de fleste konseilspr√¶sidenter var, og hans magt var st√¶rkt begr√¶nset. Hans rolle var at v√¶re m√łdeleder i statsr√•det, han bestemte ikke selv sine fagministre, og han kunne p√• ingen m√•de forvente at de var loyale over for ham eller over for den samlede regering. Det var f√łrst Estrup, der forlangte og fik retten til selv at v√¶lge sine ministre.

Det var op igennem anden halvdel af 1800-tallet faktisk flere gange sv√¶rt at finde kandidater, der ville p√•tage sig rollen som konseilspr√¶sident. Det var selvsagt uholdbart, og rejsen mod en st√¶rkere statsministerposten og en svagere kongemagt kunne tage sin begyndelse ‚Äď om end det gik op og ned i flere √•r. Hver gang balancen forsk√łd sig ‚Äď mellem statsminister og konge, mellem statsminister og √łvrige ministre eller mellem statsminister og folketing/rigsdag ‚Äď s√• var det et valg der blev truffet, og mange af dem har den dag betydning for, hvordan vi ser p√• magt og ansvar i regeringen.

Anden halvdel af 1800-tallet handler om det sp√¶de danske demokrati, der ikke var s√• demokratisk og selvf√łlgeligt, som de fleste nok tror i dag. Det handler ogs√• om Slesvig som den altoverskyggende politiske agenda som ingen kunne slippe uden om, og selvf√łlgelig om bondestandens, embedsstandens og senere arbejdernes kamp for ogs√• at f√• politisk indflydelse over for en godsejerklasse, der i st√łrre eller mindre grad omfavnede tanken om folkestyre, men som aldrig helt slap tanken om at meningen med folkestyre var, at folket skulle forst√• at lade godsejerne styre.

Statsministeren er velskrevet, absolut velresearchet og et skatkammer af viden om det tidligere danske demokrati. Jeg l√¶ste kapitlerne om Venstres problemer med at holde sammen i slutningen af 1800-tallet samtidig med at det moderne Venstre br√łd i brand for √•ben sk√¶rm omkring jul og nyt√•r, og det fik kun dette v√¶rk til at f√łles endnu mere aktuelt.

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 1. Kampen om regeringsledelsen 1848-1901. 448 sider, Samfundslitteratur. Udkom 26. oktober 2020

Der er lukket for kommentarer.