// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Müller: Kongehuset under besættelsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Billedbog, Historie, Kongehuset

Michael Müller: Kongehuset under besættelsen

Skrevet af den 17. december 2020 – 06:17Ingen kommentarer

Du behøver ikke nødvendigvis være royal for at finde værdi i det, jeg er nødt til at kalde et rent mesterværk fra Michael Müller. Heller ikke selvom hans nye bog ”Kongehuset under besættelsen” handler om lige netop det: kongehuset under den tyske besættelse af Danmark.

Müller har været i de helt særlige arkiver og har fundet fantastiske fotos, der i den grad skærer en solid skive historie henover verdens ældste kongehus, det danske. Og i sine medfølgende tekster får vi så meget interessant viden og – for mig – nye oplysninger, at det er med til at skabe en herlig helhedsoplevelse.

Müller har hentet materiale fra blandt andet Frihedsmuseet, Københavns Stadsarkiv, Aarhus Stadsarkiv, Graastens Lokalhistoriske Arkiv, Folketingets Oplysning og Rigsarkivet og har desuden fået hjælp til fotos af Scanpix. Men som noget helt nyt får vi præsenteret fotos fra Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek. Og derfor ser du i denne bog fotos, du aldrig har set før.

Okay, tænker du måske. Så hvad er der egentlig så interessant ved en masse gamle fotos af vores kongefamilie? Du har måske set det oprindelige foto af Christian X, der red gennem byen på sin hest i den mørke tid. Det må da være nok. I øvrigt er det foto også med her. I flere udgaver.

Men har du set billedet af den berømte tyske filminstruktør Leni Riefenstahl, der kommer ud fra Amalienborg? Eller hvad med fotoet fra åbningen af jagtudstillingen i Berlin i 1937, hvor kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid mødes med Hermann Göring? Eller hvad med fotoet af statsminister Stauning, der ankommer til Christian VIII’s Palæ den 9. april?

Med de rette forbindelser kan du naturligvis altid skaffe dig godt fotomateriale. Og denne bog er fyldt med fantastiske fotos. Men det er i teksterne, den virkelige værdi ligger. Det er som et opgør med tidens hurtige one-liners på de sociale medier. Du ser billedet og danner en mening. Og så du kun fotoet, var der masser af historier, der kunne blive kastet rundt i landskabet – uden tanke eller konsekvens. Derfor er teksten så vigtig. I ”Kongehuset under besættelsen” er det i de skrevne, at du for konteksten og derfor forstår billederne.

Müller perspektiverer og fortæller kort og præcist, og hvert foto bliver sin egen lille historie – som en dansk udgave af den populære Netflix-serie ”The Crown”, bare i bogform. Det er intet mindre end genialt. Og jeg vil anbefale alle med blot en lille smule interesse for historie eller den gode fortælling at læse denne bog. Jeg føler mig beriget, efter jeg har læst den.

Michael Müller: ”Kongehuset under besættelsen”, Forlaget Gyldendal, 368 sider, udkom oktober 2020.

Læs også:
Jan Bloch Skipper: Kongehuset 2010
Michael Müller: Barn af besættelsen
Jan Larsen, Thomas Larsen og Bjarke Ørsted: Amalienborg

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.