// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Linda Olsson: En søster i mit hus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Linda Olsson: En søster i mit hus

Skrevet af den 10. maj 2017 – 07:39Ingen kommentarer

“Tag ikke for givet, at folk tænker det, som du tror, at de tænker.” Citatet er fra Linda Olssons seneste roman på dansk En søster i mit hus, og beskriver helt kort en af romanens vigtigste pointer.

En søster i mit hus, allerede i titlen fornemmes en vis afstand til søsteren. Der står ikke min søster, men en søster, som kan være en hvilken som helst søster, et helt andet menneskes søster. Svenske Maria bor i Cadaques i Sydspanien. Og det er hendes søster Emma, der kommer på besøg. De to voksne søstre mistede deres mor for to år siden, og til begravelsen kom Maria til at invitere Emma til Sydspanien. Nu hvor Emma omsider har meldt sin ankomst, har Maria slet ikke lyst til at hun skal komme.

Forfatteren undersøger om det er nemmere at tackle sorg og smerte, når man deler det med andre. Hun undersøger om man kommer nærmere hinanden ved at lytte og ved at turde stille de svære spørgsmål. Og så undersøger hun, om det er muligt at blive et harmonisk voksent menneske, der kan være glad og lykkelig, hvis ens mor konstant under opvæksten advarede mod netop at sige, at man var lykkelig, da det er at udfordre skæbnen.

Romanen er en reminder om, at vi skal tale sammen. At vi skal sætte ord på vores tanker og følelser. At vi skal turde spørge ind til vores nærmeste. Måske er deres virkelighed ikke som vi går og fejlagtigt tror. Derfor er romanen også en påmindelse om, at dialog skaber forståelse og samhørighed. Det lyder måske nok lidt banalt, og som noget vi har læst før, men jeg synes alligevel at romanen har en berettigelse.

Jeg kunne dog godt have undværet afsnittet, hvor dramaet (konflikten mellem de to søstre) topper under en sejltur på havet, hvor vejret pludselig skifter med voldsom blæst (suk), hvor de bliver nødt til at sejle ind til land. Uroligt og voldsomt vejr er ofte brugt som symbol på konflikter på film eller i litteratur, så det er langt fra originalt. Forventeligt bliver konflikten vendepunktet i Maria og Emmas nærmen sig hinanden. Herefter lukkes der op for barndommens hemmeligheder og det er til gengæld overraskende og mere original læsning!

En søster i mit hus er ikke så gribende og original som forfatterens fantastiske roman Astrid og Veronika, men mindre kan også gøre det.

Sydspanske Cadaques danner en lun, solrig og lettere støvet kulisse for de to voksne søsters genfinden af hinanden. Jeg ser nemt de dovne dage med hvidvin, vandreture og samtaler for mig. Alt i alt er det en rigtig god roman med ganske fine personskildringer.

Linda Olsson har også skrevet romanerne Sonate til Miriam og Det gode i dig.

Linda Olsson, En søster i mit hus, Forlaget Aronsen, August 2016, 176 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.