// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørn Lund: Dansk i skred – 52 sproglige opstrammere
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Samfund

Jørn Lund: Dansk i skred – 52 sproglige opstrammere

Skrevet af den 10. juni 2014 – 21:26Ingen kommentarer

Jørn Lunds “Dansk i skred – 52 sproglige opstrammere” er lige til at blive i godt humør af. Både mine fordomme om og alt det jeg holder af ved det danske sprog bliver herligt endevendt i de iagttagelser, som Jørn Lund gør i bogen og som han delagtiggør os læsere i. Allerede så tidligt i min anmeldelse skal der lyde det råd til alle, der lytter til, arbejder med og/eller bruger det danske sprog i skrift og tale, køb bogen. Eller i det mindste læs den!

Bogens omslag er et portræt af Jørn Lund tegnet af Roald Als, hvor teksten lyder: ”Seriøst… du skal læse den her. Jørn Lund giver den max gas med de sygeste analyser af det danske sprog”. Så er tonen slået an til fornøjelig læsning, der giver anledning til refleksion over skredet i dansk. Både det talte og det skrevne. Og ikke mindst udtalen.

Ord og vendinger har det med at komme og gå. Da jeg var ung i 1960-erne var udtrykket ”Bing for Børge” inde i varmen, senere blev det til ”knæhøj karse” – blot for at skrive om to vendinger og udtryk, som for længst er forsvundet ud i en fortjent glemsel sammen med ”bred ymer”.

Mit fem-årige barnebarn meddelte fornylig, at han var ”totalt sulten”, og kort tid efter brugte han udtrykket ”seriøst”, da jeg forslog at vi skulle gå på den nærliggende legeplads. Seriøst – det ord kendte jeg ikke som fem-årig. Så der er skred i brugen af sproget. Jeg fandt senere ud af, at ”seriøst” var ganske almindeligt brugt blandt børnehavebørn.

”Klicheernes lit de parade” er et af navnene på en af de 52 opstrammere, hvor Jørn Lund går i gang med klicheen ”skudt i gang”. Alt bliver skudt i gang lige fra dronningens 40 års regentjubilæum over til sommerudsalget, som også blev ”skudt i gang”. Samme skæbne har også ramt julen.

Andre gange bliver vi ramt – plasticramt, ferieramt, arbejdsramt og børneramt. Det med at blive ramt har ændret sig fra en negativ handling – dog ikke lige det at ramme midt i pletten på en skive. Som læser er det også muligt at afprøve kendskabet til ord, som ikke altid lige ligger på alfarvej: Sanke, tort, glane, bajads, storisk og erotoman, høker, bødker og cikorie samt fonograf.

Jørn Lund har også et godt øje til politikernes sprog i afsnittet ”Afværgemekanismer”, hvor alverdens sproglige krumspring bruges for at glide af på ellers fornuftige og relevante spørgsmål.
Jørn Lund konkluderer selv ganske klart: Afværgemekanismer skaber træthed og mistænksomhed, undertiden lede.

Allerede i indledningen til denne anmeldelse anbefalede jeg bogen. Det gør jeg stadig.

Her er link til anmeldelse af en anden bog af samme forfatter.

”Dansk i skred – 52 sproglige opstrammere”. Forfatter: Jørn Lund. Udgivet på Gads forlag. 208 sider. Udgivet februar 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.