// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørn Lund: Dansk i nullerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Videnskab

Jørn Lund: Dansk i nullerne

Skrevet af den 15. februar 2011 – 21:29Ingen kommentarer

‘Dansk i nullerne’ er herligt bekendtskab for alle, der morer sig over sprogets finurligheder. Sprognørder vil få mange gode høhø-oplevelser og andre dødelige vil få det samme. Og tilmed bliver man klogere!

Allerede på omslaget slås tonen an:

“Altså-altså-azå, jeg menner, hvad skal vi, hvad skal vi stille OP med-med-med øhh det-øh, det-øh paraDOKS altså, at-at-at Guds søn, altså, Guds eneste søn altså, at han-hanøh blev korsfæstet altsåøh.”


Her grinte jeg højlydt. Citatet er taget fra en radioudsendelse og professor Jørn Lund kan ikke snuppe det. Heldigt for os – for det er der kommet meget underholdning ud af. Slag i slag går det med 50 begreber, som Lund tager under kærlig behandling. Vi bliver eksempelvis klogere på, hvorfor sproget flyder over med engelske begreber, mærkværdige udtaler og de underlige svingord, der før betød noget andet. Nyd også, når Lund beretter om en samtale, han har overhørt mellem to mænd i flyveren over Nice – scenen er som taget ud af Rytteriet og deres to snobber.

Jørn Lund er ikke en hr. hvem-som-helst i sproglig sammenhæng. Mange vil nok genkende ham fra Politiken, hvor han efter samme opskrift dissekerer det danske sprog. Derudover er han direktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og har en lang karriere indenfor det danske sprog bag sig. Det giver ‘Dansk i nullerne’ et anstrøg af elite, som dog ikke er værre end at jeg lurede en del tryk/stavefejl – så mere korrekt er bogen ikke 😉

Bogens struktur med begreber, der bliver behandlet over et par sider gør den hypermoderne i sin lettilgængelighed og en værdig udfordrer til alt det andet underholding, vi konstant får viftet under næsen. ‘Dansk i nullerne’ er alle pengene værd – og så er man topbevæbnet med samtalestof til næste parmiddag.

DANSK I NULLERNE- 50 SPROGLIGE DIAGNOSER, Jørn Lund, 1. udgave 2011, Gad, 208 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.