// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Marie Louise Cornelius: Mellem lys og skygge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Marie Louise Cornelius: Mellem lys og skygge

Skrevet af den 18. februar 2024 – 06:59Ingen kommentarer

Mellem lys og skygge er f√łrste bind i en familiekr√łnike. Vi f√łlger livet i K√łbenhavn fra nyt√•rsaften 1909 til julen 1910. Det er grundl√¶ggende en sp√¶ndende periode i historien, her lige inden kvinder f√•r valgret. Det er her skuespil ikke kun er noget der finder sted p√• teatrene, men ogs√• er noget man kan se p√• film i de nye biografer. Her er stadig skarpe klasseskel og der er tydelige forventninger til, hvad unge kvinder skal og ikke skal.

Dottie er datter af en landsretsdommer, opvokset i en herskabslejlighed og n√¶rmer sig alderen, hvor hun skal giftes. Hendes veninde Rebecca er mindre optaget af unge m√¶nd og langt mere optaget af at f√łlge i sin l√¶gefars fodspor. Marie, som er j√¶vnaldrende med Dottie og Rebecca, er tjenestepige hos Dotties familie og hendes liv er markant anderledes end pigernes fra borgerskabet.

Langsomt pr√¶senteres vi for en del karakter. B√•de hovedroller og biroller. At m√łde disse mange mennesker er lidt som at f√• nye kolleger. I starten er de fyld p√• kontoret og med tiden tr√¶der de frem og man kan m√¶rke hvem de er. Romanen er fiktion men historiske personer som Emma Gad, Valdemar Einar Psilander (skuespiller) og Alberti (politiker) spiller ogs√• roller i bogen. Det er en ret sjov detalje, der fik mig til at google undervejs i l√¶sningen.

Romanen er l√¶nge om at komme i gang. Jeg m√•tte ca. 150 sider ind i bogen, f√łr der rigtigt var noget p√• spil. Men s√• var jeg ogs√• hooked! Problemer, konflikter og uenigheder giver nu drivkraft til fort√¶llingen. Om alt g√•r vel, er bind 2 ude om et √•rs tid. Det f√łles lige nu p√• t√¶rsklen til 1911, som meget lang tid at lade Dottie og Rebecca vente p√• at komme videre i deres liv.

Mellem lys og skygge er oplagt til l√¶sere af Grevinden af Henriette Rostrup, Halvt i himlen af Lone H√łrslev, En uretf√¶rdig tid af Gertrud Tinning eller den svenske serie om Betty af Katarina Widholm.

Marie Louise Cornelius, Mellem lys og skygge, 480 sider, Januar 2024, Politikens forlag.

Der er lukket for kommentarer.