Marie Louise Cornelius: Mellem lys og skygge
Mellem lys og skygge er første bind i en familiekrønike. Vi følger livet i København fra nytårsaften 1909 til julen 1910. Det er grundlæggende en spændende periode i historien, her lige inden kvinder får valgret. Det er her skuespil ikke kun er noget der finder sted på teatrene, men også er noget man kan se på film i de nye biografer. Her er stadig skarpe klasseskel og der er tydelige forventninger til, hvad unge kvinder skal og ikke skal.
Dottie er datter af en landsretsdommer, opvokset i en herskabslejlighed og nærmer sig alderen, hvor hun skal giftes. Hendes veninde Rebecca er mindre optaget af unge mænd og langt mere optaget af at følge i sin lægefars fodspor. Marie, som er jævnaldrende med Dottie og Rebecca, er tjenestepige hos Dotties familie og hendes liv er markant anderledes end pigernes fra borgerskabet.
Langsomt præsenteres vi for en del karakter. Både hovedroller og biroller. At møde disse mange mennesker er lidt som at få nye kolleger. I starten er de fyld på kontoret og med tiden træder de frem og man kan mærke hvem de er. Romanen er fiktion men historiske personer som Emma Gad, Valdemar Einar Psilander (skuespiller) og Alberti (politiker) spiller også roller i bogen. Det er en ret sjov detalje, der fik mig til at google undervejs i læsningen.
Romanen er længe om at komme i gang. Jeg måtte ca. 150 sider ind i bogen, før der rigtigt var noget på spil. Men så var jeg også hooked! Problemer, konflikter og uenigheder giver nu drivkraft til fortællingen. Om alt går vel, er bind 2 ude om et års tid. Det føles lige nu på tærsklen til 1911, som meget lang tid at lade Dottie og Rebecca vente på at komme videre i deres liv.
Mellem lys og skygge er oplagt til læsere af Grevinden af Henriette Rostrup, Halvt i himlen af Lone Hørslev, En uretfærdig tid af Gertrud Tinning eller den svenske serie om Betty af Katarina Widholm.
Marie Louise Cornelius, Mellem lys og skygge, 480 sider, Januar 2024, Politikens forlag.