// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lone Hørslev: Halvt i himlen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lone Hørslev: Halvt i himlen

Skrevet af den 12. august 2021 – 07:13Ingen kommentarer

Halvt i himlen kan godt gå hen og blive en af efterårets helt store læseoplevelser for mange læsere. Romanen får i hvert fald mine varmeste anbefalinger!

Lone Hørslev har skrevet romaner, noveller og digtsamlinger. Ofte har hun kredset om det moderne liv og ofte om det bøvlede liv i et parforhold og jeg har med stor fornøjelse læst med. I hendes nye roman Halvt i himlen handler det også om alt det mellem mænd og kvinder, men det handler også om meget mere. Og denne gang forlader vi samtiden, for at slå lejr i starten af 1920´ernes København.

Her møder vi de to søstre Ellen og Dagmar. De bor sammen med deres mor og storebror Knud i en lille kummerlig lejlighed i Larsbjørnsstræde. De er ikke glade for deres arbejde og det lykkes dem i stedet at få arbejde i Oskar Davidsens nyåbnede smørrebrødsrestaurant på Nørrebro.

En sjælden aften går de to søstre i Tivoli og her møder de naturligvis to unge mænd. Sød musik opstår, kærligheden finder vej til de to kvinders hjerter og verden bliver pludselig større. Jeg vil ikke fortælle så meget mere om, hvad der sker. Blot sige: læs den! Du får en glimrende roman om livet for 100 år siden, om kærlighed, begær, hemmeligheder og længslen efter et andet liv end hvad Larsbjørnsstræde kunne byde på.

Udover kærlighedshistorien giver romanen et interessant indblik i, hvordan det var at være på arbejdsmarkedet for blot 100 år siden. Meget er sket siden! Ellen og Dagmar skal makke ret, arbejde 12 timer i døgnet 6 dage om ugen. De skal gøre, hvad der bliver bedt om og ikke stille spørgsmål. Og hvis de bliver gravide eller gift, bliver de fyret. Sådan er gamet. Romanen er også en reminder om, hvor småt og usselt folk boede i de smalle gader i København for 100 år siden, og jeg får lyst til at rejse tilbage i tiden og besøge forhuse og baggårde og de mennesker, der levede der (måske skulle man filmatisere Halvt i himlen?). Og sidst men ikke mindst viser romanen, hvor stor forskel der var på kønnene dengang. Hvor de to søstre holdes i ret kort snor af deres mor, må deres bror Knud stort set gøre, hvad der passer ham (og det gør han så!).

Lone Hørslev har i romanen taget udgangspunkt i sin egen oldemors historie, og det er hun lykkedes ganske godt med. Jeg ved ikke, hvornår hun skriver på levet liv og hvornår hun finder på, men det betyder heller ikke noget, så længe det er spændende og medrivende og dét er det.

Med Halvt i himlen dykkede jeg ned i et interessant stykke danmarkshistorie, jeg ikke kendte ret meget til. Jeg vidste for eksempel ikke, at Davidsen smørrebrødsrestaurant engang lå på hjørnet af Aaboulevarden og Griffenfeldsgade og jeg har både googlet efter historiske fakta og nærstuderet huse på google street view undervejs i læsningen. Jeg sætter pris på, når romaner prikker til min nysgerrighed og det gjorde Halvt i himlen.

Lone Hørslev (f. 1974) er uddannet fra Forfatterskolen i 2003. Udover at være forfatter er hun også sanger og flere af hendes digte er omsat til sange. Hun har vundet flere priser samt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Som nævnt tidligere har jeg læst en del af hendes bøger, hvoraf nogle er anmeldt: Novellesamlingen En ordentlig mundfuld og digtsamlingen Dagene er data.

Lone Hørslev, Halvt i himlen, August 2021, Politikens forlag, 360 sider.

Der er lukket for kommentarer.