// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Katarina Widholm: Tæl hjerteslag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Katarina Widholm: Tæl hjerteslag

Skrevet af den 29. september 2023 – 05:57Ingen kommentarer

Charmerende svensk debutroman om en gæv tjenestepige.

Stockholm, 1937. 17 årige Betty er rejst fra hjembyen på landet til et job som tjenestepige hos en lægefamilie i storbyen. I toget møder hun Martin, som er jøde og lektor på universitetet. De taler om bøger, som de begge holder meget af at læse og aftaler at holde kontakten ved at skrive sammen.

I lægehjemmet sørger Betty for at gøre rent, handle, lave mad, vaske tøj og knokler mange timer dagligt. Hun finder en veninde i Viola, der bor i nærheden og er tjenestepige i en journalistfamilie og med hende oplever Betty det levende Stockholm. Men Bettys hjerte er hos Martin og deres skrivende forhold udvikler sig til et fysisk møde.

Allerede nu ved læseren godt, at noget må gå galt. Det er 1937, Hitler rører på sig i Tyskland og en dag møder Martin ikke op til deres aftale.

Tæl hjerteslag er fortællingen om kærlighed til litteratur, om det hårde slid i at holde et hjem, om at længes efter den man elsker i en tid i verdenshistorien, hvor meget kompliceres. Betty er kvik, gæv og lidenskabelig og man følger hende gerne, hvad enten hun er ved at bage eller længes efter Martin.

Tæl hjerteslag er første bind i kvartetten om Betty og jeg glæder mig til de næste bind i serien. Forlaget skriver, at vi kommer til at følge “Betty på hendes vej gennem livet, fra ungdommens stormende forelskelse i 1930’erne under nazismens skygge til voksenlivets sorger og glæder i den skelsættende tid efter krigen”.

Oplagt læsning til dig, der ligesom mig, elskede Halvt i himlen af Lone Hørslev og Der hvor du ikke vil hen af Astrid Saalbach, som også fortæller om unge arbejdende kvinders liv for omkring 100 år siden. Måske også til dig, der med stor fornøjelse har læst Gertrud Tinnings En uretfærdig tid og Dagmars svære valg.

Katarina Widholm, Tæl hjerteslag, People´s, 454 sider, September 2023, På dansk ved Peter Carstens.

Der er lukket for kommentarer.