// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen

Skrevet af den 6. september 2021 – 06:47Ingen kommentarer

Forårets oversete roman!

1989. Helene besøger sin mormor Sigrid, som er ved at rydde op i det store hus. Tiden nærmer sig, hvor hun skal herfra. I en overfyldt papirkurv får Helene øje på en stak breve, avisudklip og dokumenter. Et af brevene er til moster Anna. Helene har aldrig hørt om mormors moster Anna og da hun spørger til mosteren, beder mormor sit barnebarn om at gå og at komme igen en anden dag. Min nysgerrighed var vakt, hvad gik det ud på?

Derfra suser vi tilbage til 1912 og møder pigen Sigrid i hjemmet i Fåborg. Hun vokser op i en kærlig, velstående familie og er fascineret af sin moster Anna. Senere rejser vi med Anna til København, hvor hun uddanner sig til tandlæge og endnu senere rejser vi med Anna i skib til Grønland. Første verdenskrig bryder ud. Vinteren raser. Livet er barsk. Senere dukker der mænd op, børn fødes, tuberkulosen æder folk og det er spændende og godt komponeret.

Jeg er meget begejstret for romanen Der hvor du ikke vil hen og undrer mig over, at den ikke har fået mere opmærksomhed. Jeg er sikker på, at det er en roman, som mange læsere vil forsvinde ind i og øjeblikkeligt blive opslugt af. Hvis du holder af Lone Hørslevs Halvt i himlen, er denne roman også noget for dig.

Kort fortalt handler romanen om kvindeliv for lidt mere end 100 år siden, om familiebånd, kærlighed og udfordringer og om sejre, sygdom, og død og det har været en udsøgt fornøjelse at følge især Sigrid og Anna på livets lange rejse.

Romanen er inspireret af forfatterens mormors gamle gulnede breve og af virkelige steder og begivenheder, men er en roman ” med alt, hvad de medfører af unøjagtigheder og forskydninger, sløring og digt”.

Man fornemmer, at der er researchet grundigt på alt fra tandlægefaget for 100 år siden til livet på Grønland. Den viden forfatteren har opnået, flettes naturligt ind i romanens handling, så det aldrig bliver kedeligt eller tungt.

Astrid Saalbach er i samtale med Anne Glad om tilblivelsen af romanen i bogprogrammet Bogselskabet. Du kan finde det der, hvor du henter podcast eller ved link her. Oplagt som optakt til læsning af Der hvor du ikke vil hen.

Astrid Saalbach er oprindeligt uddannet skuespiller, har arbejdet som dramatiker og forfatter i en del år og har vundet adskillige priser for sit arbejde.

Astrid Saalbach, Der hvor du ikke vil hen, April 2021, 416 sider, Lindhardt og Ringhof

Der er lukket for kommentarer.