// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen

Skrevet af den 6. september 2021 – 06:47Ingen kommentarer

Forårets oversete roman!

1989. Helene bes√łger sin mormor Sigrid, som er ved at rydde op i det store hus. Tiden n√¶rmer sig, hvor hun skal herfra. I en overfyldt papirkurv f√•r Helene √łje p√• en stak breve, avisudklip og dokumenter. Et af brevene er til moster Anna. Helene har aldrig h√łrt om mormors moster Anna og da hun sp√łrger til mosteren, beder mormor sit barnebarn om at g√• og at komme igen en anden dag. Min nysgerrighed var vakt, hvad gik det ud p√•?

Derfra suser vi tilbage til 1912 og m√łder pigen Sigrid i hjemmet i F√•borg. Hun vokser op i en k√¶rlig, velst√•ende familie og er fascineret af sin moster Anna. Senere rejser vi med Anna til K√łbenhavn, hvor hun uddanner sig til tandl√¶ge og endnu senere rejser vi med Anna i skib til Gr√łnland. F√łrste verdenskrig bryder ud. Vinteren raser. Livet er barsk. Senere dukker der m√¶nd op, b√łrn f√łdes, tuberkulosen √¶der folk og det er sp√¶ndende og godt komponeret.

Jeg er meget begejstret for romanen Der hvor du ikke vil hen og undrer mig over, at den ikke har f√•et mere opm√¶rksomhed. Jeg er sikker p√•, at det er en roman, som mange l√¶sere vil forsvinde ind i og √łjeblikkeligt blive opslugt af. Hvis du holder af Lone H√łrslevs Halvt i himlen, er denne roman ogs√• noget for dig.

Kort fortalt handler romanen om kvindeliv for lidt mere end 100 √•r siden, om familieb√•nd, k√¶rlighed og udfordringer og om sejre, sygdom, og d√łd og det har v√¶ret en uds√łgt forn√łjelse at f√łlge is√¶r Sigrid og Anna p√• livets lange rejse.

Romanen er inspireret af forfatterens mormors gamle gulnede breve og af virkelige steder og begivenheder, men er en roman ” med alt, hvad de medf√łrer af un√łjagtigheder og forskydninger, sl√łring og digt”.

Man fornemmer, at der er researchet grundigt p√• alt fra tandl√¶gefaget for 100 √•r siden til livet p√• Gr√łnland. Den viden forfatteren har opn√•et, flettes naturligt ind i romanens handling, s√• det aldrig bliver kedeligt eller tungt.

Astrid Saalbach er i samtale med Anne Glad om tilblivelsen af romanen i bogprogrammet Bogselskabet. Du kan finde det der, hvor du henter podcast eller ved link her. Oplagt som optakt til læsning af Der hvor du ikke vil hen.

Astrid Saalbach er oprindeligt uddannet skuespiller, har arbejdet som dramatiker og forfatter i en del år og har vundet adskillige priser for sit arbejde.

Astrid Saalbach, Der hvor du ikke vil hen, April 2021, 416 sider, Lindhardt og Ringhof

Der er lukket for kommentarer.