// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 5. Mellem almagt og afmagt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie, Samfund

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 5. Mellem almagt og afmagt

Skrevet af den 22. juli 2023 – 07:09Ingen kommentarer

Fra Anders Fogh til Mette Frederiksen. Tim Knudsens mammutværk om de danske statsministre siden 1849 grundloven er afsluttet med det 21. århundrede. Det samlede værk er noget af en præstation. En systematisk gennemgang af ikke bare de mænd (og enkelte kvinder) der har haft embedet, men også en gennemgang af udviklingen af selve embedet. Fra dengang det bare var en minister ud af flere til i dag, hvor statsministeren er regeringens hjerte og hjerne. På godt og ondt.

Bind 5 lægger ud med Anders Fogh Rasmussen, der har været en af de bedst forberedte på rollen som statsminister nogensinde. Med ham kom der en helt anden kontrol og samling over såvel embedet som regeringen efter de mere kaotiske Nyrup-år. Foghs evne og vilje til at sætte et hold, skrive en drejebog og indtænke en mediestrategi var legendarisk, og han repræsenterede en ny type af statsminister, der centraliserede magten i hidtil uset omfang.

√Örene efter bragte andre persontyper til embedet, og selvom hverken Lars L√łkke Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt var s√• succesfulde i kontrollen med deres ministre og regeringspartnere (eller pressen for den sags skyld), s√• underst√łttede de ogs√• en stigende tendens til centralisering og samling af magten i statsministerembedet. Flere ressourcer til ministeriet, flere kr√¶fter til politisk r√•dgivning (og spin) og en udvikling hvor der i valgkampe fokuseres mere p√• statsministerkandidaterne end p√• partierne.

Tim Knudsens force er evnen til ikke bare at se p√• de enkelte statsministre enkeltvis, men at se de store linjer og udviklingen i embedet. Dette sidste bind g√łr det samme, men er m√•ske ogs√• det svageste i serien. N√•r man g√•r fra historieskrivning til nutidshistorieskrivning kr√¶ver det i endnu h√łjere grad at man kan l√¶gge sine egne pr√¶ferencer til side og vurdere udviklingen objektivt, og det synes jeg ikke helt lykkes i dette bind. Knudsen er ikke fan af udviklingen, og heller ikke synderligt imponeret af dette √•rtusinds danske statsministre, og forfatteren virker lidt som en mand, der synes at alting var bedre i gamle dage ‚Äď i stedet for at reflektere over hvilke ydre kr√¶fter (herunder v√¶lgernes pr√¶ferencer) der spiller ind p√• udviklingen.

Jeg undrer mig ogs√• over, at der ikke er plads til en samlet fremstilling af Mette Frederiksen og hendes f√łrste regering, men alligevel plads til vurdering af b√•de corona-h√•ndteringen og af minksagen. Hvis det er vigtigt at f√• med ‚Äď og forfatteren har tydeligvis st√¶rke holdninger her – hvorfor kan vi s√• ikke s√• en pr√¶sentation af hende selv og hendes baggrund p√• linje med de √łvrige statsministre?

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 5. Mellem almagt og afmagt. 636 sider, Samfundslitteratur. Udkom 5. juni 2023

Der er lukket for kommentarer.