// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hiromi Kawakami: Hr. Nishino og kærligheden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Hiromi Kawakami: Hr. Nishino og kærligheden

Skrevet af den 11. juni 2023 – 06:46Ingen kommentarer

Forfatteren til Nakanos genbrugsbutik og Senseis mappe er atter aktuel med japansk litteratur på dansk oversat af Mette Holm.

Hils på Hr. Nishino. En charmerende mand med kvindetække. En mand det er lidt svært at få greb om. En af kvinderne i hans liv betegner ham som sorgløs og charmerende. En anden betegner ham som velsoigneret og høflig.

Vi lærer ham at kende via 10 forskellige kvinder, der i hver sit kapitel fortæller læseren om Hr. Nishino og deres forhold til ham. Vi hører således om den unge Hr. Nishino, den midaldrende og den aldrende. Og når jeg skriver Hr. Nishino laver jeg en fejl, for hans navn skifter afhængigt af, hvem der fortæller historien.

Bogens bagsidetekst præsenterer en roman, der byder på “en fortælling om livet før, under og efter kærligheden.” Og videre fremgår det, at bogen er “en undersøgelse af ømhedens inderste væsen fortalt fra flere perspektiver, om både den sprudlende og levende kærlighed, den fjollede og kejtede kærlighed – og om efterdønningerne, når den er gået tabt.” Og vi møder også kvinder, der griber ud efter Nishino for at have sex med ham, vi møder kvinder der forsøger ikke at forelske sig i ham og vi møder kvinder, der tænker tilbage på den gang.

Bogen har noget af det sære, som mange af os forbinder den japanske litteratur med. Fx er der en scene, hvor han drikker mælk fra en kvindes bryst ..”satte læberne mod kvindes bryst. Han trak kinderne ind og begyndte at sutte på brystet.”

Personligt blev jeg aldrig for alvor fanget af Nishino og hans kvinder. Jeg havde en smule svært ved at hitte rede i tid og sted og at skelne de ellers så forskellige kvinder fra hinanden. Måske fordi det ikke var en fortløbende historie med en handling, men mere nedslag i hans liv set fra kvindernes perspektiv. Men jeg har set andre begejstrede anmeldelser, så hvis du er en tålmodig og opmærksom læser med en nysgerrig på kærlighedens væsen kan Hr. Nishono og kærligheden sikkert godt være noget for dig.

Hiromi Kawakami har også skrevet romanen Kvinden ved havet og de to fortællinger fra forlaget Korridor At træde på en slange & Forsvindinger.

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med forfatteren, foreslår jeg, at du enten starter med Senseis mappe (som også findes som tegnet version) eller Nakanos genbrugsbutik, som begge har en fremadskridende handling og dermed er nemmere at følge med i og ikke alt for mærkelige. Er du vild med de mærkelige japanske fortællinger kan du også bare kaste dig over At træde på en slange & Forsvindinger.

Hiromi Kawakami (f. 1958) er en af Japans mest elskede nulevende forfattere. Hun har modtaget flere af Japans største litteraturpriser.

Hiromi Kawakami, Hr. Nishino og kærligheden, Hr. Ferdinand/Politikens forlag, Maj 2023, 208 sider, Oversat af Mette Holm

Der er lukket for kommentarer.