// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hiromi Kawakami: Nakanos genbrugsbutik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Hiromi Kawakami: Nakanos genbrugsbutik

Skrevet af den 11. oktober 2020 – 06:30Ingen kommentarer

Jeg ved snart ikke, hvor jeg skal starte denne anmeldelse. Den japanske roman Nakanos genbrugsbutik er nemlig noget ganske særligt. Den er sin helt egen. Den er utrolig charmerede, hyggelig og finurlig. Den er uforudsigelig og overraskende. Og samtidig helt underspillet. Den får mine varmeste anbefalinger.

Romanen handler om kærlighed, forelskelse og begær. Men i lige så høj grad handler den om at arbejde på den samme arbejdsplads. Og så giver den os et unikt indblik i de sociale koder i Japan. Hvad man taler om og ikke taler om. Hvordan man taler om det, man taler om. Utroskab for eksempel.

Midt i Tokyo ligger Nakanos genbrugsbutik. Udover Hr. Nakano møder vi også hans kunstneriske storesøster Masayo, de to unge ansatte Takeo (mand, stille) og Hitomi (kvinde, der forelsker sig i Takeo og romanens fortæller) og en række andre karakterer. Det meste af handlingen finder sted i genbrugsbutikken blandt varer, genstande og kunder. Men vi er også med på spisesteder og gåture i Tokyo.

Tonen er rolig og behagelig. Man føler sig tilpas under læsningen. Og så er den skrevet med masser af humor.

Jeg fik lyst til at besøge Nakanos genbrugsbutik. Fik lyst til at besøge Japan. Fik lyst til at smage på noget af den mad de spiser i romanen. Fik lyst til at høre sproget, selvom jeg ikke forstår det. Og det er vel netop noget af det god litteratur kan – sprede begejstring og nysgerrighed i et sådan omfang, at læseren får lyst til meget mere.

Nakanos genbrugsbutik er virkelig en fin roman, der vil kunne glæde rigtig mange læsere. Hvis du var glad for Døgnkioskmennesket (som også er oversat til dansk af Mette Holm) af japanske Sayaka Murata, er Nakanos genbrugsbutik formentlig også noget for dig.

Forfatteren Hiromi Kawakami er en af Japans mest elskede nulevende forfattere. Hun har en lang række af romaner og novellesamlinger bag sig og har modtaget flere store litteraturpriser. Vi har anmeldt At træde på en slange & Forsvindinger, Kvinden ved havet, Senseis mappe i romanform, og Senseis mappe i en tegnet version.

Hiromi Kawakami, Nakanos genbrugsbutik, 254 sider, August 2020, C&K forlag/Politikens forlag, På dansk ved Mette Holm.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.