// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tabitha Lasley: Havtilstand
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Debutant, Journalistik, Roman, Samfund

Tabitha Lasley: Havtilstand

Skrevet af den 23. august 2023 – 06:51Ingen kommentarer

Der går relativt lang tid mellem opdagelser af nye genrer inden for forfatterskab og journalistik. Og skal vi være helt ærlige, så bliver der blot arbejdet med de fleste nye genrer i en afgrænset periode. Kun enkelte vinder permanent indpas.

Et eksempel fra journalistikken kan v√¶re nyhedstrekanten, hvor du pr√¶senterer den vigtigste nyhed allerf√łrst, hvorp√• du breder mere og mere af h√¶ndelsen ud ned gennem historien. Den fort√¶lleform er skabt, s√• man b√•de rent redaktionelt af pladsm√¶ssige hensyn kan sk√¶re fra bunden, og s√• l√¶seren f√•r de vigtigste nyheder p√• kortest mulig tid. Derfor har den holdt ved. Men det er langt fra tilf√¶ldet med alle genrer. Jeg vil ikke sige, at Tabitha Lasley‚Äôs ‚ÄĚHavtilstand‚ÄĚ direkte er en ny genre, men hun skriver p√• en m√•de, vi ser alt for sj√¶ldent ‚Äď og hun g√łr det helt igennem f√¶nomenalt.

Tabitha Lasley griber fat om roden p√• et fascinerende emne; en m√•ske udd√łende race. Hun har nemlig altid v√¶ret fascineret af de folk, der i uger ad gangen arbejder ude p√• produktionsplatformene og skaffer livsn√łdvendig olie og gas ind til land. I bogen g√•r vi fra ‚Äôboreplatforme‚Äô til ‚Äôolieplatforme‚Äô. Jeg gjorde mig den ulejlighed b√•de at l√¶se bogen og at lytte til originaludgaven p√• engelsk, og her bliver det tydeligt, at Lasley godt ved, hvad hun laver. Hun kalder dem nemlig ved deres rette navn: produktionsplatforme. Ikke nok med det, indl√¶seren Billie Fulford-Brown burde have en medalje. Hun er en kendt voice-over artist, som det hedder, og hun er brillant med sin evne til at skifte fra dialekt til dialekt. Det er kirseb√¶rret p√• toppen.

I bogen udfordrer Tabitha Lasley n√¶rmest romanagtigt fort√¶llestilen i sin ellers meget journalistiske tilgang til emnet. Dialogen er bygget op p√• interviews, hvor hun aktivt inddrager sig selv og sin situation. Det g√łr hun ogs√• i de lange passager, hvor hun sp√¶ndende fort√¶ller os om en branche, kun alt for f√• for alvor kender til samt den livsstil, den stadig i dag repr√¶senterer i byer som Aberdeen, der leverer mandskab til produktionsplatformene.

Vi f√•r historisk indsigt men ogs√• n√¶rmest antropologisk indsigt i det liv, mennesker fra olie- og gasbranchen lever. Og ja, der er lidt ‚Äôdengang en mand var en mand‚Äô over det, men hun pr√¶senterer det ikke anakronistisk eller p√• nogen form for afskyv√¶kkende facon, n√¶rmere med fascination og indlevelse. Og det g√łr l√¶sningen til b√•de en f√¶ngslende og behagelig oplevelse. Ingen bliver udleveret, og det er faktisk sk√łnt i en tid, hvor alle p√• sociale medier ellers bruger 90 % af tiden p√• at udlevere og sparke efter andre.

Bogen f√łles som en roman. Men det er er ‚Äôroman‚Äô, hvor du l√¶rer en masse. Og skulle du nu sidde og t√¶nke, at jeg har taget munden lidt for fuld, n√•r jeg har skrevet, at der i folk p√• platforme m√•ske er tale on udd√łende race, s√• lad mig lige understrege, at jeg udm√¶rket godt er klar over, at vindkraftv√¶rker p√• havet nu ogs√• bliver bygget s√• langt fra land, at medarbejdere i skiftehold ogs√• bor ude p√• havet i 14 dage ad gangen. Men forholdene er indstillingen ‚Äď ja, generationen er bare ny. Der er ingen ‚Äôgamle borebisser‚Äô til at l√¶re de unge, hvordan tingene engang var. I denne nye branche er der intet ‚Äôengang‚Äô. S√• stemningen, forholdene og personalesammens√¶tningen er helt anderledes. Jo, der er stadig en overv√¶gt af m√¶nd, men i dag er der ogs√• mange kvinder ombord.

N√•r du er uddannet journalist, og du skriver som Tabitha Lasley, s√• f√•r s√•dan en historie som denne her vinger. Den oser af trov√¶rdighed, fordi hun selv er med i den, og den er fortalt, s√• selv de mest eventyrlystne havfugle synger. Lasley flyttede efter et brud med sin k√¶reste op til Aberdeen for at f√• svar p√• en masse sp√łrgsm√•l om en branche, der altid har fascineret hende. Men ogs√• ud fra et k√łnssp√łrgsm√•l. For hvordan er du kvinde i den verden? En verden, hvor den sidste kvinde, manden har sex med, f√łr han tager ud p√• platformen, ikke altid er den kvinde, han er gift med. En verden, hvor ikke mange historier er hemmelige i det lokalsamfund, b√•de akt√łrerne og dem omkring akt√łrerne, lever i. En verden, hvor ikke alle hensyn og livsanskuelser reflekterer den politisk korrekte verden, der hersker i storbyerne. Men ogs√• en verden med en stiltiende √¶rlighed og kun f√• skjulte skeletter i skabene, og hvor uoverensstemmelser bliver klaret med en √łl eller en knytn√¶ve og igen hurtigt er ude af verden.

Det her er en herlig, ligefrem og bundreel læseoplevelse. Og jeg håber virkelig, at Lasley interesserer sig for andet end folk på produktionsplatforme. For jeg vil videre ind i hendes nysgerrighed og med på endnu en rejse.

Tabitha Lasley: ‚ÄĚHavtilstand‚ÄĚ, Forlaget Vinter, 256 sider, p√• dansk ved Jakob Levinsen, udkom April 2023.

Læs også:
Kaaberb√łl & Friis: Et stille um√¶rkeligt drab

Peter May: Lewismanden

Ian Rankin: Et hus af l√łgne

Der er lukket for kommentarer.