// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Eske Willerslev: Det er et fucking eventyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Fort√¶llinger, Gaveide, Historie, Livsstil, Oldtiden, Videnskab

Eske Willerslev: Det er et fucking eventyr

Skrevet af den 24. august 2022 – 06:10Ingen kommentarer

Nogle gange er skrivestil og fortælleform mindre vigtig end andre gange. Finurligt sprogbrug og særligt konstruerede sætninger kan være ustyrligt smukke og give fortællinger et helt særligt liv. Andre gange skal du bare have det rigtige menneske med den rigtige historie. Eske Willerslev er på alle måder det helt rigtige menneske. Og hans historie er fuldstændig enestående.

I dag er Eske Willerslev √©n af verdens mest anerkendte DNA-forskere og hans arbejde med evolution√¶r genetik er fuldst√¶ndig enest√•ende. Han har en doktorgrad fra K√łbenhavns Universitet, men da han i 2015 blev udn√¶vnt til Prince Philip Professor p√• University of Cambridge, fandt han ud af, at man kun kunne v√¶re if√łrt den fine r√łde kappe, hvis man rent faktisk havde afleveret en doktorgrad p√• Cambridge. S√• nu har han to doktorgrader.

S√•dan er Eske Willerslev. Han er m√•lrettet, st√•lfast og har et helt s√¶rligt tag p√• genetik, der betyder, at folk fra hele verden konstant henvender sig til ham for at f√• hj√¶lp. Men han har ogs√• en anden egenskab, og det er nok den egenskab, st√łrstedelen af ‚ÄĚDet er et fucking eventyr‚ÄĚ handler om. For selvom Willerslev udm√¶rket ved, at han selv h√łrer til blandt de f√łrende videnskabsm√¶nd i verden, s√• er det p√• intet tidspunkt s√•dan, han omtaler sig selv. I flere af bogens fascinerende eksempler p√• opgaver, han er blevet kaldt ud til, fort√¶ller han, hvordan han st√•r mellem eksempelvis et originalt folk og videnskaben og skal afg√łre nogle sager ved hj√¶lp af DNA. Og det er her, denne bog bliver unik og fascinerende.

Der var nemlig engang ‚Ķ Jeg har lyst til at fort√¶lle om bogen p√• den m√•de, fordi hans liv faktisk i store tr√¶k har v√¶ret et eventyr, n√łjagtigt som hans titel indikerer. Det er for eksempel nok ikke mange drenge, der som syv-√•rige sidder i en villa i Hellerup og hvis st√łrste dr√łm det er at blive pelsj√¶ger i Canada. Eller det er der m√•ske. Der er blot nok ikke mange, der s√• rent faktisk n√•r det. Willerslev tog den endda skridtet videre og blev pelsj√¶ger i Sibirien.

Flere af hans fort√¶llinger viser, at vi faktisk b√łr v√¶re glade for, at han overhovedet er her endnu, fordi mange af hans ekspeditioner har v√¶ret med livet som indsats. Han har oplevet at fare vild om aftenen i Sibirien og overleve en nat i 50 minusgrader i en skovbund. Jeg beh√łver ikke flere eksempler, g√łr jeg?

I sine helt unge dage tog han med sin tvillingebror, Rane, med forskellige stakkels frivillige p√• vildmarksture i Lapland og l√¶ngere nordp√•. Det udviklede sig til at blive en hel livsstil, der p√• sigt bragte ham i kontakt med den sidste af et folk ‚Äď jukagirerne ‚Äď i hvert fald den sidste, der talte sit unikkes sprog ‚Äď videre til interessen for udd√łde folk, hjem til studier og tilbage til naturen for at studere historien i virkeligheden.

Modstanden fra egne videnskabsr√¶kker er kommet p√• grund af den √•benhed, Willerslev har overfor sagaer, historier og oprindelige fort√¶llinger, som han nemlig till√¶gger meget stor v√¶rdi og g√łr til en stor del af sine fund og opdagelser. Det l√¶rer vi b√•de mere om i kapitlerne om Kennewick-manden og Spirit Cave-mumien.

Der er intet kapitel af bogen, jeg vil anbefale at springe over. Det hele er fascinerende p√• hver sin m√•de. Og jeg har lidt p√• fornemmelsen, at manden ville kunne f√• selv den mest kedelige fort√¶lling gjort sp√¶ndende, hvis vi lige gav ham ti minutter med den. Det eneste, jeg √¶rgrer mig over, er, at jeg ikke l√¶ste bogen i lyset fra m√•neskin og gnisterne fra et b√•l under en iskold himmel if√łrt en pels i det nordlige Sibirien. For s√• ville jeg have fysisk m√¶rket alt det, jeg f√łlelsesm√¶ssigt m√¶rkede, da jeg l√¶se den.

Eske Willerslev: ‚ÄĚDet er et fucking eventyr‚ÄĚ, Forlaget Gyldendal, 264 sider, udkom juni 2022.

Læs også:
Gertrude Kiel: Hvad himlen kan fort√¶lle os ‚Äď Videnskabshistorier for b√łrn
Leif S√łnderberg Petersen: Lev livet godt og b√¶redygtigt
Jacob Skyggebjerg: Inderkredsen

Der er lukket for kommentarer.