// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Leif Sønderberg Petersen: Lev livet godt og bæredygtigt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gaveide, International Politik, Klima og miljø, Livsstil, Samfund

Leif Sønderberg Petersen: Lev livet godt og bæredygtigt

Skrevet af den 14. april 2022 – 05:20Ingen kommentarer

Der er ikke mange overraskelser i denne bog. Men det er en god ting. Du får nemlig virkelig, hvad du håber på, når du læser ”Lev livet godt og bæredygtigt”.

Der var en gang, hvor indholdet i denne bog var langt mere følsomt, end det er i dag. Man skal have været gravet uendelig langt ned eller været på en pokkers lang og meget ufrivillig ferie væk fra alt, hvad der hedder oplysning, hvis man stadig er i stand til at overbevise sig selv om, at verden ikke står over for en klimakrise af de helt store. Jo jo, verden har nok stået over for lignende kriser tidligere, men denne gang har vi faktisk mulighed for at gøre noget ved det.

Alligevel er bogen ikke rigtigt et ’call to action’. Det er blot en godt gennemarbejdet og brugbar skabelon til, hvad du som almindelig ansvarsfuld borger kan gøre, hvis du ønsker at være en del af løsningen. Og det er netop på den måde, at du får lige præcis det, titlen antyder.

En lille udfordring kan være, at stoffet i bogen ikke er hverken journalistisk eller redaktionelt behandlet – i hvert fald ikke i traditionel forstand. Det gør den ikke mindre oplysende men måske lidt mindre retningsbestemt. Ikke et ondt ord om forfatteren Leif Sønderberg Petersen, der er uddannet magister i naturvidenskab og blandt andet har været chefkonsulent for bæredygtig energi, klima og innovation på Danmarks Tekniske Universitet og har været generalsekretær i World Energy Council. Sønderberg kender denne spilleplade helt ind til benet.

Bogen er bygget op efter FNs 17 verdensmål, og efter hvert uddybende kapitel om hvert af de 17 mål, er der et kapitel om, hvad du selv kan gøre for at hjælpe. På den måde er bogen ganske overskuelig. Der kan dog til tider være en anelse signalforvirring. Eksempelvis står der under ’Hvordan kan du hjælpe dem, der sulter?’, at du bør købe madvarer med tre hjerter i dyrevelfærdsmærket. Ja, det er nok altid et godt råd, men det hjælper du muligvis ikke en sulten ved at gøre. Eller når du under ’Hvad kan du gøre for gode jobs og økonomisk vækst?’ kan læse, at du bør rejse i Europa med nattog i stedet for fly eller bil, så er det en god idé for klimaet men måske ikke for økonomisk vækst eller jobs.

Men ovennævnte er detaljer, og du kan jo plukke i de mange gode råd, som du har lyst. Og gør du lige nu ingen af de mange ting, Sønderberg foreslår, så vil jeg da tillade mig at sige, at det måske er på tide at komme lidt ind i kampen.

Bagerst i bogen er der gode råd til dig, der kan se det som lidt af en jungle at bevæge sig i, når du skal finde et godt formål at donere penge til, du ikke helt huske de rigtige websites eller bøger at tjekke, eller hvornår det nu lige var, Parisaftalen blev underskrevet.

Udover lidt slåfejl er der tale om en rigtig grundig bog med et fint overblik over en ganske alvorlig situation for verden. Danmark og danskerne har altid været rigtig gode til at finde løsninger og vise den bæredygtige vej for andre lande. Med Sønderbergs bog i hånden er vi lige blevet en lille smule bedre.

Leif Sønderberg Petersen: ”Lev livet godt og bæredygtigt”, Forlaget Saxo Publish, 354 sider, udkom november 2021.

Per Meilstrup: Kampen om klimaet
Bo Fritzbøger: Vildt vejr
Lisbeth Bech Poulsen og Peter Westermann: Oprør for fremtiden

Der er lukket for kommentarer.