// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bo Fritzbøger: Vildt vejr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Klima og miljø

Bo Fritzbøger: Vildt vejr

Skrevet af den 10. januar 2019 – 07:59Ingen kommentarer

2. juli 2011 er ikke en dato københavnere glemmer. Regnen stod ned i tove, og det blev bare ved og ved. Vejene var oversvømmet og kældrene ligeså. Tivoli måtte evakueres, elevatorer gik i stå og vandet fossede ind overalt. Selv forsøgte jeg at redde vores ejendele op af kælderen, men måtte opgive da strømmen var gået og vandet nåede op over kanten på mine gummistøvler. Næste dag viste mærker på kældervæggen at vandet nåede mere end en meter op, da det var på sit højeste.

Ganske anderledes så det ud i sommeren 2018. Sol og varme brændte ned over Danmark, høsten tog skade, satellitbilleder viste et Danmark i gult i stedet for grønt og afbrændingsforbud betød at årets hekse undslap turen til Bloksbjerg til Skt. Hans.

Det er to eksempler på ekstremvejr, som Danmark efter alt at dømme får mere af i fremtiden. Det kan sammenfattes i et ord – klimaforandringer – og de er menneskeskabte. Det har nu ikke været en hurtig erkendelse (og mange nægter stadig at tro på det), men Bo Fritzbøger tager os i Vildt vejr på en tour de force gennem meterologiens danmarkshistorie. Det er en fortælling om vejr og vind, godtvejr og storm – men især om hvordan erkendelsen af at klimaet ikke kun er naturgivent langsomt har vundet indpas. Engang troede man, at dårligt vejr var guds straf. I dag ved vi, at klimaforandringerne er noget, vi har påført os selv.

Vejret kender ikke til landegrænser, og Fritzbøger gennemgår også de internationale bestræbelser på at få CO2 udledningen under kontrol. Det er nedslående læsning, for forskere har forsøgt at råbe op om farerne længe, men politikere (og den brede befolkning) har været nølende. Klimaforandringerne sætter mange af de store internationale dagsordener på spidsen, for nok har vejret været vildt herhjemme, men det har været meget værre andre steder på kloden, herunder i lande der har et yderst begrænset CO2 udspil selv, men som altså betaler klimaregningen for i-landenes overforbrug uden selv at få del i velstanden.

Det siger noget om udviklingen inden for offentlighedens forståelse af klimaforandringerne, at Vildt vejr er en historiebog og ikke en debatbog. Det er ikke mange år siden, at dens konklusioner ville regnes som et partsindlæg. Historiebøger kan sagtens være både kontroversielle og debatskabende, og denne kortfattede indsigt i dansk klimahistorie er et velkomment bidrag til os almindelige danskeres forståelse af både klimaforandringerne, men også de politiske beslutninger der ligger til grund for, at de ikke er blevet håndteret tilfredsstillende, hverken nationalt eller internationalt. Vildt vejr ridser synspunkterne op, herunder klimafornægternes, uden at lægge skjul på, hvor den etablerede forskning står.

Det er en god introduktion til klimadebatten, og alle med interesse for klimaet og klimaforandringerne vil få noget ud af at bruge en aften på denne bog.

Dannebrog er syttende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Bo Fritzbøger: Vildt vejr. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 10. januar 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.