// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster: Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger, Samtalebog

Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster: Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland

Skrevet af den 10. august 2022 – 05:38Ingen kommentarer

Når Ulla Terkelsen taler, så lytter man. Det lyder meget generaliserende, men om du ønsker at indrømme det eller ej, så tror jeg, det for alle generationer er så nær ved en almen regel, som du overhovedet kan forestille dig. I ”Skønhed og skræk – To generationer på rejse i Tyskland” er vi dog endnu heldigere. Her taler den elskede og kendte journalist i slutningen i 70’erne og fra det bedre borgerskab med den yngre tyskfødte akademiker fra det mere jævne hjem, Mirco Reimer-Elster, om det, de har til fælles: Tyskland.

Ulla og Mirco kender hinanden særdeles godt fra deres arbejde hos TV2, og det er ganske tydeligt, at der er kemi imellem dem. Det er i den grad noget, vi nyder godt af, når vi tager en rejse – en alt for kort rejse – med dem gennem Tyskland og får deres syn på tyskere, kultur og de områder, de besøger – alt sammen sat i en smuk historisk ramme, der giver os en dyb indsigt i den kompleksitet, vi finder i Tyskland, og som tyskerne selv oplever i forskellig grad fra generation til genration; fra område til område.

Bogen er en samtalebog. Og ja, det er jo til tider lidt opstillet. Jeg fandt den også som lydbog, og her er det faktisk Ulla og Mirco selv, der indtaler, hvilket er en stor gave. Men du kan godt høre, det er skrevet og ikke improviseret. Det er naturligvis fint, men så virker den levende lytte-samtale blot mindre godt. Med mindre vi falder over afsnit, hvor de igen hygger sig over det, de slev læser op og faktisk formår at skabe lidt ping-pong. Med andre ord: bogen virker meget bedre, når du læser den.

Og hold da op, hvor vi dog får mulighed for at lære meget på relativt få sider. Begge har et dybt kendskab til Tyskland men med meget forskellige udgangspunkter. For Mirco er det hans opvækst i Flensborg, og for Ulla er det gennem sit arbejde. På et tidspunkt bemærker Mirco da også, at det er lidt skræmmende, at Ulla ved mere om hans land, end han selv gør.

Det, Mirco ikke kan komme med rent højkulturelt, det kan Ulla. Og så kan Mirco komme med en hel masse følelser og oplevelser fra et tysk hjem og fra en tysk familie, der gennem generationer har oplevet, følt, reageret og tænkt i det tyske. Og det er en cocktail af dimensioner. Du lærer om alt lige fra Thomas Mann til folkesjælen fra Ruhrdistriktet, fra fodboldfans til 70’ernes terrorgrupper, fra DDR-tiden til Olaf Scholz-talen efter Ruslands invasion af Ukraine.

Jeg kan ikke anbefale denne bog varmt nok. Med sine blot 256 sider er den blot alt for kort. Jeg er klar til den næste af slagsen. Tal, Ulla og Mirco. Og skriv mere, tak.

Ulla Terkelsen & Mirco Reimer-Elster: ”Skønhed og skræk – To generationer på rejse i Tyskland”, Forlaget 28B, 256 sider, udkom maj 2022.

Læs også:
James Hawes: Den korte historie om Tyskland
Ulla Terkelsen: Med kærlig hilsen …
Ulla Terkelsen: Vi kan sove i flyvemaskinen

Der er lukket for kommentarer.