// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » James Hawes: Den korte historie om Tyskland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

James Hawes: Den korte historie om Tyskland

Skrevet af den 22. december 2019 – 07:32Ingen kommentarer

Tyskland er ikke til at komme uden om. Europas vigtigste økonomi, 2 verdenskrige og en kold krig. Dertil kommer en lang historie, der har præget Europa helt tilbage til dengang, Romerne måtte opgive at trænge ind i Germanien. Krige, kejserriger, kunst og kultur: Vi kommer ikke uden om Tyskland.

Derfor er det vigtigt, at vi også kender og forstår vores magtfulde nabo. Der er masser af litteratur om 2. verdenskrig på dansk, men det er sjældent at der udgives bøger om Tysklands samlede historie. Det råder det lille forlag Bilgrav bod på, ved at udgive den engelske Den korte historie om Tyskland. Den er præcis hvad den udgiver sig for: en kort, letlæst gennemgang af Tysklands historie fra slaget i Teutonerskoven i år 9 og til Angela Merkels ”Wir schaffen das” udmelding over for flygtninge.

Undervejs er bogen spækket med kort og grafikker, der skal anskueliggøre fortællingen om de mange forskellige riger på det nordeuropæiske slette, der igennem tiderne udviklede sig til det, vi i dag kender som Tyskland. Det er en fortælling om religiøse, kulturelle og politiske skel, og om krige og konflikter, og om grænser og befolkninger, der flytter sig over tid, men som alligevel trækker spor århundreder efter at de er visket af landkortet.

Den korte historie om Tyskland giver et fint overblik, og i formatet vil den være velegnet til unge, der gerne vil have en hurtig gennemgang i en let form. Men: Historie er aldrig objektivt, og forfatterens synspunkt træder altid mere eller mindre igennem. Her er det absolut mere, for Hawes er meget tydelig i sin negativitet over for Preussen og det østlige Tyskland. Faktisk er det bogens bærende tese, at Tysklands samling ikke var samlingen af en nation, men en fjendtlig overtagelse fra Preussens side og at det virkelige, historiske Tyskland fandtes og findes vest for Elben. I den optik er genforeningen også en lang grov udnyttelse af vesttyskerne til at overføre deres rigdom til østtyskerne.

Det er jo én udlægning, som man siger og den kan man rigeligt sætte spørgsmålstegn ved.
Når det er sagt, så er det vanskeligt at få mere end 2000 års historie ned på 240 sider, og hvis man gerne vil have en kort og letforståelig introduktion til vores sydlige naboer, så er Hawes et godt bud. Man skal bare huske sin kritiske sans og at der er andre skillelinjer i Tyskland end Elben…

James Hawes: Den korte historie om Tyskland. 243 sider, Forlaget Bilgrav. Oversat af Anders Juel Michelsen, 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.