// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nicolai Chen Nielsen og Nicolai Tillisch: Return on Ambition: A Radical Approach to Your Achievement, Growth, and Well-Being
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv, Filosofi, Gaveide, Livsstil, På engelsk, Selvhjælp

Nicolai Chen Nielsen og Nicolai Tillisch: Return on Ambition: A Radical Approach to Your Achievement, Growth, and Well-Being

Skrevet af den 19. marts 2022 – 11:54Ingen kommentarer

Hvad driver egentlig din ambition? Når du de mål, du sætter dig? Det er hovedspørgsmålene bag denne bog skrevet af de to hærdede McKinsey-’gutter’, Nicolai Chen Nielsen og Nicolai Tillisch. Og de, som har kendskab til McKinsey & Company, ved også, at det er en organisation, der arbejder med udvikling af virksomheder og ledere på absolut højeste plan og meget sjældent fejler på levering.

De 2 x Nicolai lægger allerede i forordet ud med at beskrive målet med bogen: Du skal simpelthen forstå, hvad det er, der driver dine ambitioner. Er det penge? Er det magt? Eller er det måske, at du gerne vil gøre verden til et bedre sted? Lige meget hvad det er, så er det ekstremt vigtigt, at du forstår og kender din driver, for gør du ikke det, kan du let risikere at enten kravle op ad det forkerte bjerg, om man så må sige, eller kravle op ad det rigtige bjerg på den helt forkerte måde. Gør du det, når du sjældent dine mål, og dine ambitioner bliver ikke indfriet.

De fleste mennesker har et instinktivt ønske om at have succes både i deres professionelle og deres private liv. Det er ikke sikkert, det er et udtalt ønske, og mange lever meget fint med at ’nøjes’ i den ene af de to søjler, men som udgangspunkt er det et ønske, de fleste – hvis da ikke alle – sidder med. Og det er her, denne bog adskiller sig fra andre bøger og utallige hjemmesider, der handler om personlig udvikling. Denne bog lærer dig at være styrmanden for dine ambitioner – og ikke omvendt.

Nu sidder du måske og tænker: Yeah, right! Endnu en selvhjælps-bog til, hvordan du bliver et bedre menneske, får mere succes eller bliver rig i en fart. Men lad mig stoppe dig her med det samme. Dette er ikke en bog med en ’pakke’, der kan deles med alt og alle, så hele verden med det samme får det bedre. Værktøjerne, du bliver givet i denne bog vil lede til meget forskellige resultater, netop fordi vi er forskellige mennesker med vidt forskellige udgangspunkter. Og hvor nogle måske vil finde en vej til eksempelvis en bedre økonomi, vil andre finde en vej til mere samvær med deres børn eller et større engagement i en lokal forening. Alt sammen fordi bogen koncentrerer sig om at hjælpe dig med at identificere og arbejde med lige præcis det, der driver dine ambitioner – og hvordan du får det bedste ’afkast’ på dem.

Hele præmissen for bogen lægger sig i sporet af en enkelt lille ligning. Dit afkast på dine ambitioner – altså det resultat, du sidder tilbage med – er summen af dine præstationer + din udvikling + dit velvære. Det er meget kort fortalt kernen af budskabet og kan naturligvis ikke stå alene. Bogen bruger hele kapitler på i detaljer at gennemgå det koncept. Eksempelvis lærer du allerede i kapitel 1, hvad forfatternes definition på ambitioner er. De skriver at en ambition ”er en stærk længsel og stræben efter at opnå en fremtidig tilstand, der er forskellig fra i dag og udfordrende at nå”.

På samme måde sikrer forfatterne sig, at vi fra starten af hvert eneste nyt kapitel og hver eneste gennemgang og hvert eneste værktøj er helt på linje med, hvad definitionerne er. Det er den eneste måde, du reelt sikrer dig, at du kan bruge værktøjerne rigtigt, men du ville blive forbavset over at lære hvor mange, der blot dikterer betingelserne og taler indforstået med deres læsere/lyttere. Her forstår du tingene fra bunden og kan derfor aktivt drage nytte af budskaber og bruge værktøjer.

Så hvordan bruger du så denne bog fornuftigt? Tjah, forfatterne lægger faktisk allerede tidligt op til det. Ikke alene opfordrer de dig til at læse langsomt og sikre dig, at du forstår det, du læser. Du bør også tage notater, og det er nødvendigt. Efter hvert kapitel er der en ’Over to you’-sektion, hvor du rent faktisk personligt bliver bedt om at forholde dig til nogle af de spørgsmål, der er berørt i kapitlet.

Jeg kan sige det med det samme: Jeg har fuldstændig købt ind på præmissen for denne bog. Og jeg kommer ikke til at stille ”Return of Ambition” på en hylde, hvor den kan samle støv. Allerede efter ganske få kapitler kunne jeg mærke, at jeg tænkte mere fokuseret på både mit arbejde og de ambitioner, jeg har i mit personlige liv. Og jeg vil med jævne mellemrum tage bogen frem, som var den et flot kunstværk, jeg kan fordybe mig i og blive inspireret af. I dette tilfælde vil bogen hjælpe mig med at holde mig på det rette spor og fortsætte det, jeg forestiller mig bliver en konstant udvikling men ikke en anstrengende rejse.

Jeg er nødt til igen at understrege, at dette på ingen måde er en hokus-pokus-bog. Vi taler om et redskab, du kan bruge for at gøre din verden bedre – både derude og derhjemme. Det svarer lidt til et meget inspirerende og givtigt seminar, der har efterladt dig med masser af idéer og gå-på-mod til at tackle det, der kommer. Når jeg har læst bogen, sidder jeg faktisk og føler, at jeg er blevet fortalt en hemmelighed. Det fantastiske er bare, at jeg gerne må dele den med alle. Læs bogen. Du vil ikke fortryde det.

Nicolai Chen Nielsen og Nicolai Tillisch: ”Return on Ambition”, Forlaget Fast Company Press, engelsk, 289 sider, udkom januar 2022.

Læs også:
Henrik Dresbøll: Få det til at ske
Morten Münster: Jytte vender tilbage
Dennis Nørmark: Tilbage til arbejdet
Daniel Kahneman, Oliver Sibony, Cass R. Sunstein: Støj

Der er lukket for kommentarer.