// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Fjodor Dostojevskij: Idioten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, klassiker

Fjodor Dostojevskij: Idioten

Skrevet af den 18. februar 2022 – 05:39Ingen kommentarer

Anmeldelsen er opdateret.

Fjodor Dostojevski er anset for at v√¶re √©n af verdens allerst√łrste forfattere nogensinde. Hans v√¶rker siges at have v√¶ret inspiration for store filosoffer som Sartre og Nietzsche. En del skyldes naturligvis hans historie. Dostojevski blev nemlig sendt i fangelejr i Sibirien og var der i flere √•r. Selve det faktum samt hans oplevelser p√• stedet satte naturligvis et pr√¶g p√• ham som forfatter, og der er ingen tvivl om, at det har styrket hans forfatterskab ‚Äď b√•de i sin samtid og i dag.

Helt grundl√¶ggende handler ‚ÄĚIdioten‚ÄĚ om fyrst Mysjkin, der kommer til Skt. Petersborg i 1800-tallet og agerer helt anderledes end alle andre i byen. Hans v√¶sen er √•bent, hans hum√łr h√łjt, og hans naivitet meget direkte. Han er med andre ord god, som dagen er lang, og det er absolut ikke noget, de er vant til at opleve i den russiske storby.

Men hvordan klarer fyrst Mysjkin sig så blandt byens borgerskab? Og ligger der mere bag hans bemærkelsesværdige væremåde?

Jeg troede f√łrst, at denne udgave var en ny-overs√¶ttelse, men det er det faktisk ikke. Alligevel form√•r den at holde en solid balance mellem den tid, handlingen foreg√•r i og den m√•lgruppe, der er modtager. Sidder du som √¶ldre og l√¶ser bogen p√• dansk, er du hjulpet af den respekt, der er vist for den tid og det sprog, du forventer blev brugt i 1800-tallets Skt. Petersborg, og er du yngre, er der ikke s√• lang afstand til nutidens sprog, at du ikke kan relatere dig til det. Det er rart.

N√•r det er sagt, s√• er historien fremragende formidlet. Men jeg er ogs√• 56. Og jeg sammenligner med den ene tidligere gang, jeg har l√¶st ‚ÄĚIdioten‚ÄĚ, og jeg kan konstatere, at sproget ikke er for moderne. Og tak for det. Og tak ogs√• for de mange tilsyneladende un√łdvendige hj√łrner, der er blevet sk√•ret af. Det g√łr det massive v√¶rk mere spiseligt.

Når det så handler om forfatterens egen skrivestil, så skal du nok lede længe efter en mere samtaledrevet bog. Hovedpersonerne taler og taler og taler, og det er gennem netop alle disse talte ord, at vi lærer de enkelte personer at kende. Kun i sjælden grad hjælper de få beskrivende egenskaber, fortælleren tilbyder os. Det er én af de sværeste måder at give læsere en forståelse for handlingen og menneskerne i denne handling, fordi du overlader de fleste af konklusionerne til læserne selv. Men Dostojevski er en mester i det. Og generelt er han vel blot at betragte som en mester.

Alt i alt er dette en glimrende fort√¶lling og en grundsten i vores boglige opdragelse. Og derfor b√łr du l√¶se denne bog.

Fjodor Dostojevskij: ‚ÄĚIdioten‚ÄĚ, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 512 sider, Overs√¶tter Erna Juel Hansen. Udkom f√łrste gang i 1868. Udkom i denne udgave november 2021.

Læs også:
Fjodor Dostojeskij: Br√łdrene Karamazov

Aleksandr Pusjkin: Prosa

Sergej Lebedev: Augustmennesker

Der er lukket for kommentarer.