// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sergej Lebedev: Augustmennesker
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Sergej Lebedev: Augustmennesker

Skrevet af den 30. november 2020 – 05:59Ingen kommentarer

Da bedstemor Tanja i begyndelsen af 1990‚Äôerne afleverer et manuskript med familiens historie til sin s√łnnes√łn mangler √©n. Bedstefar Mikhail glimrer ved sit frav√¶r.

Det er ikke nyt, han har altid v√¶ret en flygtig, mytisk skikkelse i familien, en mand der m√• have eksisteret fordi han var far til bedstemor Tanjas s√łn og dermed til fort√¶llerens far, men hvis navn, besk√¶ftigelse og livshistorie forsvandt et sted ved fronten under 2. verdenskrig og lod den gravide Tanja alene tilbage.

Han er s√• forsvundet, at selv 50 √•r efter, selv efter kommunismens fald, mangler han stadig i familiekr√łniken, og bedstemor Tanja vover ikke at fort√¶lle sandheden f√łr hun g√•r bort.

Det var ikke kun bedstefar Mikhail, der forsvandt dengang. Det er en sk√¶bne utallige russiske familier deler: der var en tid, hvor m√¶nd og kvinder blev skrevet ud, glemt og pakket v√¶k i gemmerne, mens de overlevende og tilbagev√¶rende familier fors√łgte at lade som om, de aldrig havde eksisteret. En tid hvor frygten herskede, og man dukkede nakken og glemte for en sikkerheds skyld.

Men nu er alt anderledes, og en ny tid er begyndt. Med den begynder ogs√• jagten p√• sandheden om de forsvundne. Den jagt p√•tager vores fort√¶ller sig. Ikke fordi han jagter sin egen bedstefar Mikhail, men fordi der er gode penge i at rode i gamle arkiver, ops√łge de forladte barakker bag pigtr√•den i √łde egne, finde vidnesbyrd om de forsvundne og kunne give de efterladte vished. D√łde deres f√¶dre, s√łstre eller m√¶nd i lejrene, i krigen, som desert√łrer, som helte eller som skurke? I det 20. √•rhundredes Sovjet kunne der v√¶re mange √•rsager til, at en mand pludselig var slettet fra den kollektive hukommelse.

Det skulle bare v√¶re for pengenes skyld, men det bliver ogs√• til en jagt p√• den russiske sj√¶l, p√• √•rhundredets forbrydelser og i sidste ende ogs√• en begyndelse p√• det nye Rusland. Landet hvor mafiaen er rykket ind, hvor krigen er tilbage ‚Äď om end kun i Tjetjenien ‚Äď og hvor nye magthavere langsomt men sikkert kryber ind, hvor de gamle faldt. De hedder noget andet, men magtens sprog er stadig undertrykkelse og i kulissen venter en gammel KGB agent p√• at tage over. Og sandheden om bedstefar Mikhail er ogs√• derude, sammen med de forviste i √łrkenen i Kasakhstan og hundetsaren i tajgaen.

Augustmennesker er en formidabel roman, der kravler ind under huden p√• √©n. Den er endnu bedre end Lebedevs f√łrste roman p√• dansk, Ved glemslens rand, og flere gange undervejs kom jeg til at drage paralleller til nogle af beretningerne i nobelprisvinderen Svetlana Aleksejevitjs Secondhand-tid, der ogs√• handler om tiden efter Sovjets fald og hvordan det blev oplevet af dem, der sad tilbage i ruinerne af det sammenstyrtede imperium.

Lebedev er en forfatter, man skal holde √łje med, og alle har bare den mindste interesse for Rusland, for 2. verdenskrig, for livet i Sovjettiden eller bare for stor litteratur b√łr l√¶se med!

Sergej Lebedev: Augustmennesker. 338 sider, Forlaget Palomar. Oversat af Lotte Jansen, udkom 19 november 2020.

Der er lukket for kommentarer.