// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Yu Hua: Råb i støvregn
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Yu Hua: Råb i støvregn

Skrevet af den 22. oktober 2021 – 07:55Ingen kommentarer

Sun Guanglin er bare seks år gammel i 1965, da han sendes bort til en anden familie. Han passer ikke rigtig ind i sin biologiske familie, hedder det, og forældrene sender ham væk, men beholder hans to brødre. Det er et uforklaret traume i hans liv, ikke mindst fordi han senere som ung teenager tvinges tilbage til sin biologiske familie som en fejlbehæftet returvare. De er ikke meget for at tage ham retur, og meget (over)symbolsk brænder familiens hus ned den aften, han kommer hjem igen.

Stedet er Nanmen, en lille fattig landsby et sted i Kina. Her har folk ingen uddannelse, ingen penge og ikke mange fremtidsudsigter. Det kommunistiske parti, der skulle hjælpe dem, er sært fraværende. Det er den nye tid, Mao regerer Kina, og det lærer børnene da også i skolen, men det er som om det ikke rigtig gør en forskel herude på landet. Overtræder man loven kan man komme i lejr, men ellers går tingene som de altid har gjort.

I denne verden forsøger Sun Guanglin at finde sin egen plads i tilværelsen. Som for alle andre teenagere fascinerer og skræmmer pigerne, men den seksuelle revolution er på ingen måde kommet til Nanmen, og landsbybeboerne behøver bestemt ikke myndighedernes hjælp til undertrykkelse. Det klarer de fint selv, for de gammeldags kulturelle koder for især ægteskab og forholdene mellem kønnene lever i bedste velgående.

Råb i støvregn er absolut ikke nogen nostalgisk pastorale, men en rå skildring af livet på landet i Kina før moderniteten nåede frem. Den er interessant på den måde, at den foregår i et samfund med nogle helt andre værdier og en helt anden levevis. Desværre er forfatteren ikke bare kritisk over for, men decideret nedladende over for sine karakterer, og derfor bliver de heller aldrig interessante for mig.

Bogblogger har tidligere anmeldt Brødre, Kina i ti ord, En virkelighed, At leve og Den syvende dag af samme forfatter.

Yu Hua: Råb i støvregn. 326 sider, Klim. Oversat af Anne Wedell-Wedellsborg, udkom 14. september 2021

Der er lukket for kommentarer.