// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristin Harmel: De glemte børns bog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman

Kristin Harmel: De glemte børns bog

Skrevet af den 8. november 2021 – 06:36Ingen kommentarer

Elsker du også historisk fiktion baseret på virkelige hændelser i tiden omkring 2. verdenskrig, så er De glemte børns bog den oplagte bog at købe til dig selv, næste gange du står i boghandlen. Kristin Harmel har nemlig skrevet en gribende fortælling om mod, håb, kærlighed og sorg i en krigstid.

I 1942 flygter den unge Eva over hals og hoved fra Paris sammen med sin mor, efter at hendes far, der er polsk jøde, er blevet arresteret og sendt østpå. De ender i en lille fransk landsby, hvor Evas kunstneriske evner bringer hende ind i modstandsbevægelsen. Her hjælper hun med at forfalske identitetspapirer, så jødiske børn kan blive smuglet over grænsen til Schweiz. Eva kan dog ikke bære, at børnenes sande identitet går tabt, så hun noterer sammen med vennen Rémy deres oprindelige navne i kodeform i en gammel bog.

Eva finder sig hurtigt til rette i landsbyen, og med tiden spirer følelserne for Rémy, men kærligheden har trange kår under krigen, og Evas mor er meget imod hendes betagelse af Rémy. Han er nemlig katolik, og moren ønsker, at Eva skal giftes med en jødisk dreng fra en pæn familie. Da krigen intensiveres, tager Rémy afsted for at kæmpe mod nazisterne på langt farligere måder. Eva er knust, men det varer ikke længe, før hun selv er i fare, for nazisterne er tilsyneladende på sporet af Eva og hendes venner, og det er farligt at komme i nazisternes søgelys, når man er en fransk jøde, der lever under falsk identitet.

I 2005 bor Eva i Florida, hvor hun arbejder som bibliotekar. Her ser hun en dag til sin store overraskelse et billede i avisen af sin gamle bog med børnenes navne. Bogen står nu på et bibliotek i Berlin, men ingen ved, hvor bogen kommer fra, eller hvordan man skal tyde kodeskriften i bogen. Eva er i syv sind – på den ene side er hun gammel og træt og ønsker ikke at rode op i fortiden ved at tage til Tyskland og hjælpe forskerne med at løse mysteriet om bogen, men på den anden side har hun en helt særlig grund til at ville se bogen igen.

Jeg kan kun give denne roman min varmeste anbefaling. Det er en stærk fortælling om en kvinde, der har modet til at gøre det rigtige, selvom det kan have fatale konsekvenser, og som vælger at hjælpe andre, selvom det kan koste hende og hendes nærmeste alt – også livet. Jeg kunne ikke undgå at holde af Eva – den unge, uskyldige pige, som i nødens stund viser sig at være både klog og handlekraftig i modsætning til hendes mor, der oser af negativitet, uvilje og modløshed hele bogen igennem.

Bogen er virkelig velskrevet, og historien flyder uimodståeligt afsted, mens vi får et indblik i den franske modstandsbevægelses kamp for at redde de tusindvis af jødiske børn, hvis forældre blev sendt til østpå til udryddelseslejrene. Det er umuligt at forstå de rædsler, den almindelige befolkning var vidne til under krigen, og at sætte sig ind i, hvilke ofre disse modige modstandsfolk ydede for at hjælpe andre, men historier som denne viser en flig af det mareridt, som udspillede sig dengang, og forsøger at fortælle historien om de helte, der gik forrest for at redde deres medmennesker uanset omkostningerne.

Hvis du var vild med bøger som Blomstrende syrener, Nattergalen og Sidste tog til London, vil du også elske denne bog.

Kristin Harmel, De glemte børns bog, Gads Forlag, 408 sider, oversat af Randi Bjerre Høfring, udkom 7. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.