// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Fiona Valpy: Et hav af minder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Kærlighed og romantik, Krige

Fiona Valpy: Et hav af minder

Skrevet af den 31. januar 2021 – 05:29Ingen kommentarer

Så mange minder og så meget historie går tabt, når et menneske dør, men Ella er er fast besluttet på at hendes historie ikke skal blive glemt, når hun går bort. Da hendes barnebarn Kendra for første gang i meget lang tid besøger Ella, beder Ella hende derfor om at transskribere de kassettebånd, som hun gennem den senere tid har indtalt sin historie på. Det bliver en meget følelsesladet rejse for dem begge.

I sommeren 1938 bliver 17-årige Ella sendt på sommerferie hos sin mors barndomsveninde Marianne og hendes børn Caroline og Christophe på den lille ø Île de Re ud for Frankrigs kyst. Hun ved ikke helt, hvad hun skal forvente, men sommerferien og mødet med Caroline og Christophe forandrer hendes liv for altid. Hun og Christophe forelsker sig, og fremtiden tegner lys for det unge par, men så rammer krigen.

Ellas forældre kalder hende tilbage til Skotland, hvor hun engagerer sig i krigsindsatsen og gør, hvad hun kan for at bidrage til at sikre de allierede sejr over Nazityskland. Kommunikationen med vennerne i Frankrig er yderst sparsom, og som årene går under krigen, bliver de glade sommerdage til skattede minder, mens Ella håber, at hun en dag vil få Christophe og Île de Re at se igen.

Kendra slås selv med store udfordringer i sit liv – hendes søn er ikke som andre børn, og hans sygdom tærer på hendes ægteskab. Men i arbejdet med Ellas minder finder Kendra nøglen til at få sit liv og ægteskab på ret køl igen, mens hun skriver Ellas historie om modet til at vælge kærligheden til – selv under svære odds. Samtidig kan hun måske endelig finde ud af, hvorfor Kendras mor ikke har villet tale med Ella i årsvis.

Et hav af minder er en virkelig rørende fortælling om krig og kærlighed. Om at træffe svære valg, når fornuft og følelser ikke følges ad, og om at ofre sig for andre. Jeg nød hver eneste side af denne skønne roman. Sproget og historien flyder legende let, og jeg kunne mærke solens varme stråler og den kølige brise mod huden, mens jeg fulgte Ella og Christophes forelskelse folde sig ud på den magiske ø i Atlanterhavet. Jeg følte mig så draget af beskrivelserne af den fantastiske og barske natur, at jeg havde lyst til at sætte mig i bilen og køre, indtil jeg nåede Île de Re. Valpy har skrevet en sand perle af historisk fiktion.

Læs også vores anmeldelse af Fiona Valpys Biavlerens løfte her. Har du lyst til at læse mere historisk fiktion om 2. verdenskrig, kan jeg også anbefale Kodenavn Alice, Nattergalen og Alt det lys vi ikke ser.

Fiona Valpy, Et hav af minder, Gyldendal, 308 sider, oversat af Ulla Lauridsen, udkom 28. maj 2020

Der er lukket for kommentarer.