// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kate Quinn: Kodenavn Alice
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kate Quinn: Kodenavn Alice

Skrevet af den 24. juni 2018 – 07:34Én kommentar

Kate Quinn har skrevet en lang række bestseller-romaner, men “Kodenavn Alice” er den første af hendes romaner, der er oversat til dansk. Lad mig sige det med det samme: Jeg håber ikke, det bliver den sidste.

Handlingen foregår i to sideløbende perioder. Vi følger Charlotte i 1947 og Eve i 1915. Begge er ved at tage hul på en række begivenheder, der for evigt vil ændre deres liv. Mens Charlotte fra New York (amerikansk far og fransk mor) er på vej til Frankrig for at få foretaget et ‘lille indgreb’ (hun er blevet gravid, og hendes mor følger hende på vej for at fjerne ‘det lille problem’ og redde familiens ansigt udadtil). Eve er i 1915 ved at blive rekrutteret som engelsk spion i Frankrig mod tyskerne, men mens hun er klar til meget mere end at være kvindelig støtte til de kæmpende soldater, så er hun også nervøs.

Charlotte er dog på en anden mission end sin mor. Hun har savnet sin kusine Rose, siden hun forsvandt i krigen, og efter hun følte, hun ikke var i stand til at hjælpe sin egen bror fra at dø, så har hun besluttet sig for at gøre alt for at finde og hjælpe Rose. Eve bliver sendt til Frankrig, hvor hun bliver involveret i “The Alice Network” (bogens originale titel), et kvindeligt spionnetværk, der rapporterer tilbage til England.

De to historier bliver kædet sammen, da Charlotte i 1948 henvender sig til den gamle Eve, fordi Eve arbejdede på et kontor, der registrerede franske flygtninge i London. Måske har hun registreret Rose som flygtning. Og når de to kvinder møder hinanden, tager handlingen fart. Ledsaget af Eve’s ven, hjælper og chauffør, Finn, tager de ud på en rejse, der byder på drama, kærlighed og vold.

Kate Quinn skriver fænomenalt. Hun har en stærk forståelse for de historiske rammer, hun sætter sin handling i, og det giver en ro for læserne til at kaste sig helt ind i handlingen uden at skulle bruge tid og kræfter på at stille spørgsmål ved sceneriet. Det betyder meget for mig, når jeg læser bøger af denne karakter.

Der er nok ingen tvivl om, at bogen mest af alt vil blive betegnet som en bog for piger og kvinder. Og ser du på handlingen, så bekræfter det kun den antagelse. Men fordommen holder altså ikke. Gamle Eve’s hårde tone, Finn’s lune sarkasme, og Charlotte’s egen drive er ikke det, vi finder mest af i romaner, der mest er til ‘de bløde læsere’. Det her er simpelthen en fremragende bog, og jeg var grebet af historien helt frem til sidste side.

Kodenavn Alice, Kate Quinn, 524 sider, Juni 2018, HarperCollins Nordic.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.