// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Walid Daqqa: Under muren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » B√łrnebog

Walid Daqqa: Under muren

Skrevet af den 16. december 2020 – 07:30Ingen kommentarer

En dreng leder efter sin far. For at finde ham skal han overvinde mange forhindringer, for faren holdes fanget af onde kr√¶fter. Drengen f√•r hj√¶lp af sine talende dyrevenner til at overkomme forhindringerne og m√łdes med faren.

Det er en historie, der er som taget ud af et gammel eventyr. Men i denne historie er drengen Jud pal√¶stinenser, faren sidder i israelsk f√¶ngsel og at Jud i √łvrigt er undfanget med s√¶d der er smuglet ud fra f√¶ngslet.

Under muren er alts√• en moderne fabel, der fra et barns perspektiv fort√¶ller om livet i Pal√¶stina og de tr√¶ngsler, de h√•rdt pr√łvede pal√¶stinensiske befolkning m√• udst√•. Det hilser jeg velkomment, for vi har i den grad brug for litter√¶re stemmer fra Pal√¶stina og Israel, og det kan godt formidles som en b√łrnebog s√• ogs√• kommende generationer kan l√¶se med.

Desv√¶rre synes jeg ikke, at Under muren fungerer litter√¶rt. Misforst√• mig ikke: man kan sagtens skrive god litteratur p√• indignation, vrede og politisk engagement. S√•dan er meget arbejderlitteratur for eksempel blevet til. Men det er ikke nok med en sag for at skrive l√¶sv√¶rdig litteratur. Man skal ogs√• have en god historie, der h√¶nger sammen og som tager sine l√¶sere alvorligt. Det synes jeg ikke Under muren har eller g√łr.

Daqqa blander udsmuglet sæd (ligesom i forfatterens eget liv!) med talende dyr, tilsætter lidt banal selvhjælpsagtig snak om at forstå sig selv og hemmeligheder og skærer derudover alle pointer ud i pap (eller snarere dyrebilleder). Den kan ikke bestemme sig for om den er et manifest eller en roman, og på den måde ender den med hverken at fungere som det ene eller det andet.

Walid Daqqa: Under muren. 94 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Elisabeth Anagnostaki Moestrup, udkom 20. oktober 2020

Der er lukket for kommentarer.