// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Keigo Higashino: I ond tro
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Keigo Higashino: I ond tro

Skrevet af den 5. november 2020 – 07:31Ingen kommentarer

Keigo Higashino er en af Japans mest populære forfattere, og vi har anmeldt flere af hans bøger her på bogblogger.dk. Hans krimier er en slags puslespil, hvor mordgåder opklares med logisk tænkende politiarbejde. På den vis kan genren minde lidt om de klassiske engelske krimier, hvor efterforskeren typisk trækker sig lidt tilbage og analyserer og tænker sig frem til, hvordan forbrydelsen er begået og af hvem. Man lærer ikke meget om hovedpersonen – kriminalassistentens intimsfære er i modsætning til mange af de nordiske krimier ikke eksisterende, og der er heller ingen samfundspolitiske perspektiver eller vinkler, som man ser i mange amerikanske krimier.

I ’I ond tro’ findes bestsellerforfatteren Kunihiko Hidaka myrdet i sit hjem, kort før han skulle have emigreret til Canada med sin partner. Det er hans gode ven Osamu Nonoguchi, der finder ham, og kriminalassistent Kagas logiske sans peger ham i retning af Nonoguchi. Kan det tænkes, at han står bag forbrydelsen?

Selve opklaringsarbejdet fylder ikke meget i romanen, da forbryderen hurtigt bliver afsløret. Men noget nager Kaga, for motivet passer tilsyneladende ikke. Der er små brikker, som har svært ved at blive passet ind i det store puslespil. Efter at have gravet mange år tilbage i tiden, dukker de rigtige brikker og, og Kaga fuldender billedet.

Det kan være berigende at dykke ned i en anden krimigenre, end dem man kender, og sådan har det været for mig at læse Higashinos romaner. Men det har konsekvenser, at det omkringliggende samfund ikke inddrages, og at man ikke kommer til at kende hovedpersonen, efterforskeren, særlig godt. Det bliver endimensionelt, og i ’I ond tro’ går luften desværre lidt vel hurtigt af ballonen. Der forsvinder noget spænding, når forbryderen hurtigt er afsløret, og det møjsommelige arbejde med at finde det rigtige motiv ikke fastholder en god dynamik. Så ’I ond tro’ holder ikke standarden fra forfatterens første værker – som du kan finde her:

‘En midsommerligning’
‘Den ophøjede morder’
‘Den hengivne Hr. X’

Keigo Higashino: I ond tro. Modtryk, 235 sider. Oversat af Anders Juel Michelsen og Mette Holm. Oktober 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.