// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Keigo Higashino: En midsommerligning
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Keigo Higashino: En midsommerligning

Skrevet af den 1. juni 2019 – 06:33Ingen kommentarer

’En midsommerligning’ er den 3. af Higashinos bøger, vi nu har på dansk. Som i de to foregående, ’Den hengivne Hr. X’ og *Den ophøjede morder’, er det en gådefuld, stemningsladet og let underfundig fortælling. Denne gang om en familie, hvis hemmeligheder først afsløres på de allersidste sider.

Familien Kawahata bor i Hari-ga-Ura, en lettere falleret turistby, hvor de kæmper for at holde liv i deres pensionat. Datteren Narumi slås sammen med en lille gruppe miljøentusiaster for at forhindre udvindingen af sjældne metaller fra den underskønne havbund, der omgiver turistbyen, og det er disse udvindingsplaner, der fører vores velkendte professor Yukawa til byen. Kort efter hans ankomst til pensionatet findes en af gæsterne død. Kraniet er knust, tilsyneladende ved et fald på sten fra en mole. Men var det faldet, der udløste døden, eller var den afdøde allerede gået hinsides, før han ramte klipperne?

Det er et spørgsmål, som spøger i baghovedet på en anden person, som læsere af de to foregående romaner kender godt – drabsefterforsker Kusanagi. Mistanken om urent spil nager ham, og professoren er heller ikke overbevist om, at dødsfaldet er så ukompliceret, som det umiddelbart ser ud. De to indleder hver sin efterforskning, og det giver en fin dynamik, hvor vi både får lov til at følge det traditionelle politiarbejde, hvor der stemmes dørklokker og opsøges vidner, mens forskeren og logikeren Yukawa går anderledes tænksomt til værks. Hans øjne er rettet mod de små sprækker, de små ulogiske elementer, som bliver ved med at dukke op, og som kun det trænede øje har blik for.

Der er meget at hente i bogen, for ud over kriminalgåden får læseren et indblik i en fremmed kultur med særegne vaner, tankemønstre og omgangsformer, der er meget ulig vores egne. Der er ældgamle traditioner vævet sammen med modernistiske Tokyo, beskyttelse af miljø versus nye arbejdspladser og udvikling, og der er kønsroller i forsigtigt opbrud. Og så er der en kriminalgåde, som langsomt afdækkes frem mod en overraskende slutning. Det er igen en absolut fornøjelse at være i selskab med Kusanagi og Yukawa samt det store persongalleri, der omgiver dem.

Keigo Higashino: En midsommerligning, Modtryk. 406 sider. Oversat af Mette Holm

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.