// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Keigo Higashino: Den ophøjede morder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Keigo Higashino: Den ophøjede morder

Skrevet af den 19. juli 2017 – 07:37Ingen kommentarer

Modtryk har kort før sommerferien sendt endnu en krimi af japanske Keigo Higashino på gaden. Og tak for det! Higashino er kræs for enhver krimielsker, og man kan kun håbe, at hans anden roman på dansk finder vej til rigtig mange liggestole i sommerlandet.

Der er flere gengangere fra den første krimi – “Den hengivne Hr. X”. Vi møder således efterforskeren Kusanagi og hans kvindelige kollega Utsumi. Da opklaringen af forbrydelsen er ved at køre fast, kommer en anden kending til hjælp: den superintelligente fysikprofessor Yukawa.
De tre skal opklare det tilsyneladende perfekte mord. En playboy findes forgiftet i sit hjem i Tokyo. Ved siden af liget ligger en kop med kaffe- og arsenikrester. Hans kone Ayane, som kort forinden er blevet vist døren, fordi hun ikke kan levere de ønskede børn, befinder sig hundredevis af kilometer væk. Elskerinden kan det heller ikke være, og tilsyneladende har den afdøde ingen fjender.

Det gør ikke opklaringen lettere, at Kusanagi er godt på vej til at forelske sig i den gudeskønne Ayane. Så hvad nu, spørger Utsumi sig selv? Der er ingen anden udvej end at forsøge at lokke Yukawa til at hjælpe. Sammen afdækker de logisk og stringent, hvordan forbrydelsen må være udført, og på den vis kommer de tættere og tættere på morderen.

“Den ophøjede morder” har ingen drabelige skuddueller, voldelige overfald eller vulgariteter. De involveredes privatsfære er ligeledes fuldstændig fraværende. Det kan være overraskende, når man tænker på, hvor meget afhentning af børn, ægteskabelige problemer, tøjvask, alkoholforbrug etc fylder i mange nordiske kriminalromaner.

Fokus er meget skarpt på, hvordan forbrydelsen blev begået. Det er en gåde, som må løses ved hjælp af logik og høj intelligens. Så rammen minder meget om den klassiske engelske krimi, men her solidt transformeret til en japansk kontekst og kultur.

Ud over løsningen af gåden får læseren et spændende indblik i det japanske samfund med dets stive æreskodeks og tilsyneladende fastlåste kønsroller. Men her er der tilsyneladende ved at ske noget. Det er i hvert fald kvinderne i “Den ophøjede morder”, der handler, og træder ud af deres mænds skygger.

Den ophøjede morder, Keigo Higashino, Modtryk, 2017, 319 sider, Oversat fra japansk af Mette Holm og Jonas Steno Olsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.