Philip Roth: The Plot Against America
Jeg startede omvendt med ”The Plot Against America”. Jeg så først tv-serien på HBO, som var blevet mig anbefalet af en god ven. Dernæst fandt jeg den på Kindle og fortærede den på to dage. Hold da fest for en oplevelse – begge dele.
Der er nogle, der vil læse ”The Plot Against America” og føle, at historien i dag er mere relevant end nogensinde. De vil sammenligne Trump med præsidentkandidaten i ”The Plot Against America”, og de vil sammenligne hans politik med den politik, vi kan læse om i bogen. Det vil jeg lade læserne selv vurdere. Men mon ikke der vil være tale om en ganske betragtelig stramning af begivenhederne i dagens USA, hvis det er tilfældet?
I bogen følger vi faktisk Roth selv fra barndommen i 1940 i New Jersey, hvor han vokser op i et jødisk nabolag. Hans far, hans mor, hans bror, moderens søster og hans onkel er de store omdrejningspunkter, lige indtil han smider kontrafaktisk historie ind og får de amerikanske republikanere til at nominere piloten Charles Lindbergh til præsidentkandidat.
Her skal vi huske på, at Franklin D. Roosevelt stod til at vinde sin tredje periode – og i virkeligheden også vandt den stort. Men hans modkandidat var aldrig Lindbergh. Roth leger blot med tanken om, hvad der kunne være sket, hvis det nu var.
Charles Lindbergh var den første, der fløj solo over Atlanten, da han i 1927 landede i Paris og blev den store helt. Fem år senere fik han hele verdens sympati, da hans søn blev kidnappet og dræbt. Men der var også en anden side af Lindbergh. Blandt andet udtalte han på et tidspunkt, at Adolf Hitler var en stor mand, og han modtog en medalje af den nationalsocialistiske regering. Hans sympatier for tyskerne var slet skjulte, og hans stigmatisering af de amerikanske jøder var også relativt markant.
Så hvad sker der egentlig, hvis republikanerne i stedet for at holde fast i deres håbløse kandidater til valget i ’40 peger på Lindbergh som deres kandidat? Og hvad hvis han siger ja? Og endnu mere interessant: hvad hvis han vinder på sloganet: Lindbergh eller krig! For det var det, det handlede om. Ingen var i tvivl om, at Roosevelt ville støtte englændernes og franskmændenes kamp mod nazismen. Også hvis det betød, at amerikanerne skulle sende soldater til Europa for at besejre tyskerne. Og derfor er det et fantastisk godt tænkt stykke kontrafaktisk historie og et helt vildt interessant tankeeksperiment.
I bogen får det voldsomme følger, og Lindberghs indflydelse prikker til nogle underliggende følelser og tendenser, som Roth har identificeret i den amerikanske befolkning. Og det gør historien til noget af det mest fængslende, du kan opleve. Også selvom den er fortalt fra den yngste brors synspunkt og springer lidt fra voksen perspektiveret kontemplation og beretning til en 7-årigs minde om en reaktion på en hændelse. Det virker. Det holder. Og det er en herlig oplevelse.
Roth har altid spekuleret i tesen om ’Kunne det ske her?’ Det samme kunne vi spørge os selv om i Danmark, hvor jødiske forsamlinger og bygninger i København må være under konstant bevogtning af bevæbnet politi. Og måske er det her i ’vi skulle fandme skamme os’-enden af oplevelsen, at vi bedst kan identificere os med alt det, Roth mener, der kunne være sket – og måske i nogles øjne også med det, de oplever, der sker i dag.
Alligevel løfter Roth ingen pegefingre. Han lader simpelthen de seks familiemedlemmer reagere på seks meget forskellige måder på den stigende antisemitisme, og det er imponerende skrevet. Eller rettere fortalt. For Roth er i den grad en fortæller. Og jeg synes, det er fantastisk at lytte til ham. Også når han fortæller ’den anden historie’.
Philip Roth: ”The Plot Against America”, Forlaget Hovedland, 144 sider, udkom september 2004.
Læs også:
Erling Bjøl og Niels Bjerre-Poulsen: USA’s historie
Meg Waite Clayton: Sidste tog til London
Philip Kerr: Metropolis