// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Erling Bjøl & Niels Bjerre-Poulsen: USA’s historie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Erling Bjøl & Niels Bjerre-Poulsen: USA’s historie

Skrevet af den 22. januar 2019 – 07:58Én kommentar

Supermagten på den anden side af dammen er et voldsomt fascinerende land. Kulturelt, økonomisk, politisk og militært har USA været en dominerende magt i verden siden i hvert fald 1. verdenskrig. Danske medier reporterer flittigt (og for det meste indsigtsfuldt) fra USA, og mange danskere kender mere til USA’s historie end til vores nabolandes historie – i hvert fald til de begivenheder, der er blevet filmatiseret og som dermed er blevet en del af imperiets kulturelle fortælling.

Alligevel er store dele af det amerikanske samfund og tankesæt meget fremmed for os. Netop derfor er der brug for en indsigtsfuld indføring i USA’s historie, og den finder man som altid hos Erling Bjøl. Dette er 5. udgave af den 100-årige professors klassiker om USA, der er blevet ført op til nutiden af Niels Bjerre-Poulsen. Det forklarer, hvorfor dele af teksten virkede mig bekendt. Jeg har simpelt hen læst en af de tidligere udgaver som ung (jeg husker det, som at det var i flere bind dengang, men det kan være min hukommelse, der er usikker), og den har siden da været baggrundstæppet for min forståelse af USA’s historie og samfund. Det er ment som en ros, Erling Bjøls værk fortjener at blive udgivet igen og igen, så mange generationer får muligheden for denne brede indføring i vores største allieredes historie.

Bjøl lægger ud med en gennemgang af USA’s geografi og et kort rids af de historiske forskelle, der præger de forskellige dele af det enorme – og enormt forskelligt artede – land. En god introduktion inden vi begynder med indianerne og derefter arbejder os op igennem tiden. Det ender med 125 sider om Obama og Trump. Det vender jeg tilbage til.

Jeg var allerede første gang, jeg læste Bjøls værk, meget begejstret, og det er jeg sådan set stadig væk. Dele af den oprindelige tekst er ført lidt up to date (som man siger), eksempelvis er der kommet nyere forskning med i omtalen af Amerikas urbefolkning, uden at det står helt klart for mig, om disse afsnit også er blevet revideret i den nyeste udgave. Er det ikke noget med, at der i disse år laves banebrydende ny forskning i hvordan den oprindelige indvandring i Amerika fandt sted? Tager teksten højde for det, eller gør den ikke? Det er vanskeligt for mig at gennemskue, og den slags er jeg ikke så vild med.

Til gengæld er sproget flydende, stoffet perspektiveres og uddybes, og vi kommer godt omkring både markante personligheder, vigtige begivenheder, hverdagsliv og de teknologiske fremskridt, der hele tiden har forandret livet for det amerikanske folk. Det er svært at prioritere en så mangfoldig historie, men det er altså gjort godt.

Men altså – jeg er ikke så vild med bogens sidste ca 125 sider om Obama og Trump. Ikke fordi de ikke er velskrevne og indsigtsfulde – for det er de, ingen tvivl om det – men det gør altså noget ved en historiebog, når der er 30 sider til anden verdenskrig, men 4 gange så lang tid til Obama og Trump. Det nære stof fylder altid mere end det fjerne, men alligevel. En bog skal også være helstøbt, og her er detaljeringsgraden i de sidste kapitler voldsom stor i forhold til første del, og det går udover det samlede værk. Andre vil måske være uenige, men jeg synes ikke om den prioritering, der er foretaget.

Det havde været langt mere meningsfyldt at lade Niels Bjerre-Poulsen skrive en bog om USA efter finanskrisen (og så gerne bruge lidt mere end 130 sider på det), og så lukke denne ellers gode indføring i USA’s historie med et enkelt kapitel om samme periode fremfor at lade værket knække over på denne måde.

Erling Bjøl og Niels Bjerre-Poulsen: USA’s historie. 746 sider, Gyldendal. 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.